Хляб и зрелища

Panem et circenses или по нашенски „Хляб и зрелища”

Българският народ е уникален народ! Независимо,че няма никакво чувство за самосъхранение, той е устоял на враговете си, епидемиите и политиците си цели 13 века. Убедена съм, че ще оцелее и след пандемията. Притеснителното е, че ще намалее и едва ли ще помъдрее.

Мой дълг като лекар е да ви кажа,че сме много далеч от момента когато 70% от населението ще е ваксинирано или прекарало КОВИД 19.

Към момента едва четвърт милион българи са преболедували, доказан с тестове КОВИД19 и едва 26000 са ваксинирани, къде напълно, къде до някъде. При достигане на заветните 4,700000 преболедували или ваксинирани ще имаме имунитет срещу мутациите на причинителя и болниците ще заработят нормално, а не като инфекциозни болници с затворени вътрешни и оперативни отделения.

Тогава ще има кой и къде да лекува диабета, сърдечната недостатъчност, инфаркта, инсулта, язвата и т.н., причинени от нездравословния начин на живот, воден от нашенеца.Но дотогава има още много месеци, през които вирусът ще идва и ще си отива, ще пълни болниците и ще си взима жертвите, ще го побеждаваме и ще ни побеждава.  Дотогава на вълни ще ходите ту по болници, ту по кръчмите и чалготеките , моловете , стадионите и фитнес залите, децата ви ще израстват учени недоучени.

Жертвите на вируса, косвенни или преки, ще станат няколко пъти повече отколкото са сега, защото КОВИД 19 не води само до вирусна пневмония, ами и води до инсулти, инфаркти, емболии къде ли не, влошава хроничните заболявания. Блокираната здравна система не може да реагира на обичайните нужди на населението от лечение на социално значими заболявания и неминуемо ще губим и хора с иначе лечими заболявания.

Има ли изход? Не, няма, защото интелигенцията ни е мъртва. Народ който бие и не вярва на учителите и лекарите си е обречен да остане необразован и нелекуван.

Обречен е да го лекуват изтощени медици, лекуващи с хомеопатия, народна медицина и какви ли не импровизации, поради липса на възможности за обучение и ползване на модерни технологии и лекарства. Обречен е да има и учители, които да отричат прогреса и се страхуват да се тестват и ваксинират срещу вирус, който убива.

Долу прогреса и науката, отваряйте кръчмите, чалготеките, стадионите, фитнес залите и моловете! Още древните са го казали Panem et circenses или по нашенски „Хляб и зрелища”.

Но бъдете готови да отворите още КОВИД отделения, като намалите драстично капацитета на болниците да лекуват всички други заболявания, защото освен трансформираните отделения и лекарите се преквалифицират в инфекционисти.

Господ да пази всички пациенти! И помнете…..смъртни сме

Национална асоциация работещи в Спешна медицинска помощ