Хижа „Мусала“ наета от софиянец

Преди дни се потвърди информацията на сайта „Самоков инфо“ за новия наемател на хижа „Мусала“. Още през месец февруари писахме, че се е провела процедура за избор на наемател. Изборът бе направен от ТД „Рилски турист“ – Самоков и комисия в състав шефовете на Туристическото дружество, начело с Иванка Стефанова, Екатерина Вададжийска, Ана Манчова и др. Наемател вече е фирма „ВИЙП – 2011“ с управител Попколев.

Припомняме, че на 28-ми февруари се е провела процедура за избор на нов наемател на старата хижа „Мусала“. За всеобщо учудване все няма официална информация и не се съобщава от Туристическото дружество кой е новият стопанин на хижата. Информацията за процедурата е оскъдна още от самото начало и доста самоковци гадаеха каква точно процедура се провежда и по какъв Закон се обявява.

Кандидатите за наематели на хижата били девет лица, явили се осем. Кандидатите били привиквани един по един пред комисията и подавали предложенията си в плик – споделиха участниците в процедурата.

През тези месеци с хижите под върха цари пълен хаос, в новия хотел имаше многократно проверки и се оказа, че работи незаконно и унищожава природата около Мусала. Хижа пък, след като остана без стопанин, беше разбивана няколко пъти и по жалба на досегашния наемател се водят досъдебни производства.

Ани Манчова – секретар на ТД „Рилски турист“ – Самоков сподели пред медии следното: „Хижата предполагам, че не работи, защото имаше нужда от сериозни ремонти“ – сподели Манчова. На въпроса ни има ли нов наемател, тя поясни, че има още от месец февруари. Фирмата, която е спечелила е „ВИЙП“с управител Попколев. Явиха се девет фирми на конкурс“ – допълни още Манчова. „За наемните отношения, договори и т.н. се обърнете към г-жа Иванка Стефанова“ – заяви Ани Манчова в края на разговора.

Пенка Галева, досегашен стопанин на хижата, сподели с огорчение, че не е спазен закона, тя не е уведомена, че има нов наемател. Пенка Галева не е подписвала приемно-предавателен протокол.

Десислава Стоянова