Халка с небесна благословия – Пенка и Димитър Стойчеви се венчаха след 37 години семеен живот

IMG_3201

 

Пенка и Димитър Стойчеви получиха за брака си и небесна благословия. Те се венчаха днес и тържеството им развълнува децата им, техните близки и приятели, които споделиха с тях радостта им.

С много вълнение, водени от отец Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, Пенка и Димитър влязоха в Митрополитската църква. Слънчевият съботен следобед на октомврийския ден допринесе също за хубавото настроение на празника им. Службата бе водена от отец Михаил, а църковният хор впечатли всички с песнопенията.

Преди да си разменят венчалните халки, те получиха небесна благословия с молитва за здраве, любов, избавление от лукавия и духовно благоволение во веки веков. След молитвеното пожелание „Бог да благослови делата ви за дълги години“, Стойчеви и кумовете им обиколиха венчалната маса, на която по традицIMG_3207ия се поставя питка и вино до Библията и кръста Христов. Пред тях те се врекоха в любов, след което бяха поздравени от многобройните им приятели.

На Пенка и Димитър Стойчеви кумуваха Стания Маринчева и Милчо Милушев. Под звуцитеIMG_3238 на „Многая лета“ Пенка и Митко поведоха венчалното шествие и в красивия двор на Митрополитската църква си направиха снимки за спомен от празничния ден.

При връчването на ванчалното свидетелство, отец Михаил им пожела да се радват на добри чеда, да имат вяра и да ги пази Бог.

Песнопенията за Светото венчание хармонираха на празничната атмосфера. Тя бяха изпълнени от камерния мъжки хор към Митрополитската църква „Успение Богородично“ в Самоков.

Ръководител и диригент на хора от 16 години е Иван Попиванов. Хорът е създаден през 1964г. Отец Михаил сподели, че през тази година, до момента, още 4 семейни на средна възраст са се венчали.

След венчавката Пенка и Димитър почерпиха от сърце гостите си. В ресторанта влязоха под звуците на Менделсон, последваха отваряне на шампанско от кума и „Горчиво“.

Митко пък отвори най-класната ракия, която той е произвел. Питието бе в специални шишета с надписи за тържествения случай.

Двамата споделиха, че най-голямото им богатство са техните дъщери и семействата им.

Пенка и Митко са заедно от 40 години. И двамата са математици. Учили са висше в Пловдив. Видяли се за пръв път на студентска бригада за фъстъци. Митко стоял пред полето с фъстъци, гледал романтично към небето и питал: „Къде са им притките?“.

„Тогава за пръв път чух тази дума, непозната за Чирпан, където съм родена. Разсмя ме още първия път и продължава да ме разсмива и да ме прави щастлива“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Пенка. „Той ме зарежда с енергия. Митко е вечният оптимист в семейството. Споделяме всичко, още от началото нашият знак стана „всичко“ /изписано по математически, разбира се/. Много интересно се живее с Митко. Подкрепя ме за всичко, в трудни моменти особено, винаги ме подкрепя“ – сподели Пенка.

„Много се вълнувам днес. Идеята за венчавката е на дъщеря ни, Елица. За 60-та ми годишнина ми подари бокал за църковен брак и ни пожела да се венчаем. С Пенка имаме истинска любов, допълваме се и си помагаме. Когато двама се обичат, няма невъзможни неща. Доказахме любовта си – и в отглеждането на децата, и в инвестициите за образованието им, и в реализацията им“ – сподели Димитър пред сайта „Самоков инфо“.

Стойчеви имат две дъщери. Елица наскоро се омъжи, има свой бизнес. Кристина работи в администрацията на Европарламента в Хага. Преди това работеше в Брюксел.

„ЛекциIMG_3184и на децата си не сме чели. Даваме пример“ – разкриват семейните тайни в деня на светото си венчание Пенка и Димитър.

„Любовта – това е всичко – единодушни са двамата. „Един за друг сме всичко. Влюбените живеят, другите съществуват“ – казват те.

Преди да разрежат сватбената торта, получиха подаръците. Креативната Елица подари на родителите си специално направени за тях допълващи се чаши с надпис, пак от математиката: „Любовта е теорема, която се доказва всеки ден“.

 

Кумицата Стания Маринчева също им даде подарък, придружен от пожелания в стихотворен математически стил. „Пожелаваме им и за в бъдеще хармонията и симетричността да бъдат неотменни спътници в техния живот“ – IMG_3240пожела им Стания Маринчева. Кумът Милчо Милушев също им пожела да са щастливи и поведе хорото – както си му е редът.

Десислава Стоянова