Фрезии, лалета и рози най-търсени в Самоков за утрешния женски празник

И тази година, ден преди женския празник, най-търсената стока на пазара в Самоков бяха цветята. В следобедните часове настана еуфория сред многобройните сергии и продавачи на цветя. Имаше много голям избор на пролетни букети на различни цени и всеки можеше да избере подарък според възможностите си. Красивите карамфили се оказаха най-евтини, на цена от 1,50 лв. тръгваха и крехките, но красиви лалета. Изобилието на лалета по видове и цветове беше впечатляващо. Осмомортенският пролетен аромат се настани на пазара и предизвика много положителни емоции.

Повечето от клиентите на цветарите вчера бяха мъже, но и доста жени се суетяха около продавачите на красота за осми март и си избираха цветя. „Взех лалета за моите колежки. Сега отиваме на кафе, ще се почерпим в аванс“ – сподели с усмивка Емилия Николова. „Избирам от доста време, много е приятно всъщност, хубаво е да купиш цвете. Искам да зарадвам майка ми и се чудя дали да е с лале или с цвете в саксийка“ – каза ни Мария Георгиева.

„Най-търсените цветя са розите. Взимат по една в повечето случаи, много са красиви наистина! Търсят се също типичните за пролетта цветя – лалета, фрезия и зюмбюли“ – сподели Димитър Лазаров. По случай празника той пожела на всички жени да са усмихнати и добронамерени.

Сред търсещите цвете за утрешния празничен ден бе и кметицата на Ново село – Росица Герова.

С широка усмивка тя сподели, че пожелава на всички жени да са здрави и да имат късмет. „Да имат дълголетие! Да са щастливи и те, и семействата им“ – пожела още Росица.

На осми март тя ще почерпи новоселки в местното читалище и ще ги събера на блага дума, еклери, торта, сладкиши, чай и кафе. Самата тя призна, че най-много харесва крехките и нежни теменужки. Обича и да ги рисува.

Росица Герова призна още, че не е лесно жена да е кмет, но въпреки това е на поста вече 32 години. Образованието й е от „Селскостопанския техникум“, но от 81-ва година е кмет на Ново село. „Трудности има много, но жените сме силни, нали знаете?! Все пак имам и помощ от общинското ръководство“ – каза ни тя. „Когато има желание, нещата се получават“ – добави още Росица Герова. Тя прекъсна кметската си кариера само за един мандат – от 81-ва година в периода 2000-2004г.

Сега притесненията й са от пролетното топене на снега. Миналата година точно един ден преди наводнението в Самоковско, изчистили реката и Шипочница не отнесла селото. В края на коритото й обаче, през есента и зимата, са се събрали клони и листа и трябва да се вземат мерки, преди да е станало късно – напомня кметицата на Ново село, Росица Герова.

Десислава Стоянова