Фирми: маските – необходими за превенция и начин да запазим персонал

91353187_2796258133762061_8977176990960320512_n

Сайтът „Самоков инфо“ се свърза с фирми от Самоков, които шият маски. В доста магазини, които работят в това време, има достътъчно количество от маски – установи наше проучване. Продавачите коментират, че интересът е голям, тъй като и Световната здравна организация вече оповести за полезността им.

„Ние искахме да запазим, доколкото е възможно, персонала си и затова организирахме дейността си на шивашката фирма. Преди дни имаше противоречиви коментари относно значението на маските, но ние решихме да сме от полза за хората, които искат за ползват маски, ако не за друго, поне за минимална превенция. Искаме да сме солидарни с обществото, много труден период е за всички, нека помагаме всеки според възможностите си“ – коментира шеф шивашка фирма от Самоков.

Уточнението обаче е, че в Бългапия има само четири фирми, сертифицирани за изробатка на предпазни средства, от тип медицински изделия. Маските от текстил, които се продават в някои магазини, не са от този тип.

„Маските, които се шият от плат, са за предпазване при кихане, не са като медицинските. На този етап сертифицираните се изработват за медицинския персонал в България, за хората, които са на първа линия. Другите маски се водят неквалифициран продукт, но е по-добре да ги има и всеки да има достъп до тях“ – коментират от шивашката фирма.

„Всяко изделие, всеки труд има цена. Шивашките фирми имат разходи за маските, магазинът, който ги продава – също, нормално е маските да имат цена, която в повечето случаи е по-ниска от тази за кутия цигари“ – поясняват търговци.

Десислава Стоянова