Учредяват стипендия на името на загиналия д-р Марио Шкодров

Младият лекар искал да празнува рождения си ден на хижа „Амбарица”

26-годишният Марио е бил лекар в Александровска болница.  Планински спасители два дни издирваха изчезналия мъж и бе намерен мъртъв в Стара планина днес в 15.10 часа от екип на Планинската спасителна служба.

Два дни изчезналият турист бил издирван от общо 30 спасители на билото между хижа „Добрила“ и хижа „Амбарица“ в Стара планина. Последният разговор с него бил проведен късно вечерта на 10 декември.

Марио бил в неизвестност от 19 часа на 10 декември. В издирването се включили отрядите на Планинската спасителна служба в Троян, Ловеч, Сопот, Карлово, София и Банско.

В планината видимостта била до 40 метра по билото на Стара планина, а вятърът бил на пориви и навявал снежна покривка. Неблагоприятните метеорологични условия допълнително затруднили издирването.

Шкодров е работил в спешното отделение на Александровска болница. Младият доктор Марио Шкодров е бил сирак, отличен студент, а от тази година избрал да специализира  „Спешна медицина”.

„С покруса и дълбока печал узнахме за преждевременната, неочаквана и жестока смърт на нашия скъп колега и приятел д-р Марио Шкодров. В неделя (16 декември) той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му…

Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет – София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех” в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, без да се възползва от привилегиите на сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро – Александровска“ и партньори. От тази година младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро….Горди сме, че имахме честта да го познаваме!“ – написаха колегите му от Александровска болница.

Д-р Шкодров много пъти е участвал доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро – Александровска и партньори” .

„Най-прекият път от южна България до хижа „Амбарица“ е от хижа „Добрила“ през връх АМБАРИЦА, но зимата е много опсно да се минава оттам, маркировката е слаба на 150 метра кол от кол в мъгла не се виждат…“ – написа известният алпинист Спас Малинов.

„Вр. Амбарица – 2166 м.н.р. , най смъртоносният връх в Стара планина, по официална статистика. В Централна Стара планина има две места, където главното старопланинско било прави огромни чупки под прав ъгъл и вместо класическата за планината посока изток запад, приема ориентация юг север – района на връх Амбарица и района на връх Юмрука“ – описват маршрута планинари.

От Александровска болница учредиха стипендия на името на младия лекар, загинал в Стара планина.