Утре отново броят бюлетините в Ярлово

Бюлетините от гласуването в Ярлово ще се броят отново утре. Процедурата е в резултат на жалба от ОБТ “Лейбъристи”, касаеща резултатите за съветници и кмет на селото.

Както писа сайтът “Самоков инфо” грешката бе открита от координатора на предизборния щаб на Реформаторския блок – Самоков, Ани Йовева.

След изборите, при нанасянето на резултатите по изборни секции, Ани Йовева установи, че се губят около 200 гласа, несъответствие между гласове, които са получили общо всички партии и броя гласували, без недействителните гласове.

Открива около 80 неотчетени недействителни бюлетини в една от циганските секции, но пак се губят доста.

При повторна проверка, в секция 44, с. Ярлово, намира липсващият остатък – брой гласували 266 човека, намерени в урната – 133 бюлетини.

“Навсякъде по другите секции броят на гласувалите и броят на бюлетините в урната съвпадаха, след което се деляха на действителни и недействителни. Отворих сканирания протокол и въпросите се увеличиха. При 350 гласоподаватели, броят на получените бюлетини е… 167! Защо??? Та това са половината от гласоподавателите! В другите секции получените бюлетини бяха около броя на гласоподавателите и се деляха на 10. Защо точно 167, а са задраскали 300? Протоколът беше тотално сбъркан” – коментира Ани Йовева.

Подписите до поправките са два, на някои места три, а някъде съвсем липсват. Недействителните бюлетини на едно място са 96, на друго 76.