Утре е Задушница

17861962_1456821431036882_3222613605231619146_n

Задушницата в събота пред Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е „Велика задушница“. Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и „мъжка задушница“.

На Архангелова задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Задушница се наричат дните в годината, в които се прави помен в чест на починалите. По традиция през тези дни християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници.

Църковният календар е определил три на брой задушници. Те винаги са в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в църквите се прави богослужение с молитви за починалите.

Задушниците се отбелязват:

В събота срещу Архангеловден. Нарича са Архангелова задушница.

В събота срещу Петдесетница. Нарича се Черешова задушница.

В съботата срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост) – срещу Месни Заговезни.

Обредите, които се правят на задушница, са строго определени, като се различават по някои неща спрямо региона. На първо място на гробовете се кади с тамян, палят се свещи и се оставят цветя. Свещта символизира вярата на хората, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

Той осветява пътя им в отвъдното. Тамянът пък е символ на чистата молитва, а цветята представляват добродетелите на починалия. Прекадяването с тамян се прави „за да избяга злото“. Колкото по-голям е пушекът, толкова по-далеч ще избяга то. На раздавката може да се подаде това, което имате и искате.

Най-прието е обаче да се дава варено жито,питка и вино. Те символизират възкресението, плътта и кръвта на Христос. Подходящи са още плодове и сладки.