Туристка оцеляла 20 часа при -20 градуса

140053515_171585468079114_6059226076887464883_n

Туристка оцеля повече от 20 часа при минус 20 градуса в Рила, преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. Пострадалата е на 42 години от Кюстендил и вчера вдигнала под тревога дупнишките спасители, като само забравеният й багаж и съобразителността на „ангелите от планината“ спасиха живота й. Жената с инициали Кр.М. е известна в града и района като екстрасенс и ясновидка.
В понеделник по обяд в  хижата пристигала туристката жената. Обяснила, че ще спи в иглу при старата хижа и тръгнала натам. Оставила багажа си пред входа на хижата. „Вчера сутринта се качихме към хижата и веднага забелязахме, че чантите от снощи отново стояха непокътнати пред входа. Поразпитахме хората на влека и в хижата и разбрахме, че е на някаква жена, която е дошла вчера, но не е нощувала там. Решихме да проверим все пак за какво става въпрос, че сигнал нямаше в централата.

Свързахме се с хижа „Ловна“, защото допуснахме, че може да е отишла натам, но нямаше такъв турист. Двама от колегите Иван Тушев и Борислав Ранков тръгнаха към хижа „Иван Вазов“, като се разбрахме по пътя натам да огледат района за жената. Бяха намерили чанта с храна и вода. През това време решихме да проверим багажа, като от единия джоб се подаваше лист и го извадихме. Беше договор с мобилен оператор с данните на жена. Звъннахме на номера, даваше свободно, но нямаше отговор. Веднага подадохме сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се направи локализация чрез мобилния оператор. След 5-6 минути получих обратно обаждане от номера и тогава осъществихме контакт с жената. Успя да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката от кръста надолу. Веднага насочихме колегите към този район, но се оказа, че жената ни е подала грешна информация, явно заблудила се в гъстата мъгла. Времето наистина беше много лошо, гъста мъгла и видимост на не повече от два-три метра. След подаване на множество сигнали и обход на района, колегите я откриха над риболюпилнята около 14 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията, свила се зад една скала, но най-важното жива.

Говорим за 2300 метра надморска височина и е изкарала над 20 часа при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от смърт. Колегите веднага подадоха сигнал, че е локализирана и са предприели действия, за да я затоплят, а ние тръгнахме с шейната и носилката-влечка, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата. През това време веднага подадохме сигнал за линейка, защото предполагахме какви са последствията за жената. Свалихме я до Паничище и линейката я пое. Снощи ходихме до Бърза помощ и точно я качваха за транспортиране към Пирогов, защото долните й крайници бяха видимо измръзнали, но дано успеят да ги спасят. Още няколко часа в планината нямаше как да оцелее и то с тази екипировка. Най-важното е, че е жива“, разказа Божидар Джокин. Жената е била обута с…дамски боти и с дрехи, които не са в никакъв случай за планински преходи.
Другите участници в акцията по спасяването са Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор.

От ПСС – Дупница оповестиха следното:

На 18 януари (понеделник) към обяд в хижа „Рилски езера“ пристига жена, оставя багажа си пред входа и обяснява на хижарите, че ще спи в иглу до старата хижа. На следващия ден чантите продължават да стоят непокътнати и планинските спасители от отряда на ПСС – Дупница, които наблюдават района, решават да направят проверка, въпреки че няма сигнал за изгубен турист.

Борислав Ранков и Иван Тушев със спасителното куче Ектор тръгват в посока хижа „Иван Вазов“, като оглеждат района и намират чанта с храна и вода. Междувременно техните колеги Божидар Джокин и Георги Илков-Темето, както и кандидат-планинският спасител Станислав Попов-Тачи звънят на мобилен телефон, чийто номер намират в джоб на една от чантите, но няма отговор. След 5-6 минути се получава обратно обаждане. Жената успява да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката. След обход на района в гъста мъгла и лоша видимост, в ранния следобед жената е открита в основата на връх Харамията, свита зад една скала. Спасителите веднага я изолират от студа, а от хижата тръгват останалите с моторни шейни и носилка, за да ги пресрещнат. Повикана е и линейка, която да я транспортира от Паничище до Спешна помощ – Дупница, откъдето по-късно е прехвърлена в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Пострадалата е прекарала над 20 часа в снега при температура – 20°С на надморска височина 2 300 м, облечена изключително неподходящо за пребиваване в планината. Тя е със сериозно измръзване на долните крайници и само това, че не е заспала, я е спасило от сигурна смърт.