ТРИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ Е РАВНОСМЕТКАТА ОТ ПЪРВИЯ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН НА ГРАН ПРИ МОСКВА И СЪПЪТСТВАЩИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР.

БОРЯНА КАЛЕЙН Е ФИНАЛИСТ НА ОБРЪЧ И ТОПКА ЗА ГРАН ПРИ
Един сребърен и два бронзови медала за България в първия състезателен ден на Гран При Москва и съпътстващия международен турнир по художествена гимнастика.
Ансамбъл-девойки спечели сребърния медал в съчетанието с 5 топки в международния турнир. Оценките, които днес ансамблите получиха в композицията с 5 топки бяха валидни и за разпределението на медалите във финалите, така че нашите момичета заслужиха сребърните медали. Златото спечели ансамбълът на Русия, а трети са представителките на Беларус.
Момичетата на старши-треньора Вяра Ваташка и помощникът и Цветелина Найденова изиграха много добре своята композиция, със самочувствие, усмивки и хъс и единствени изпълниха всичко без груби грешки. Това е първо появяване на голям международен форум на малките ни лъвчета, които показаха много голямо израстване, стабилност и умна игра!
Утре ансамблите-девойки ще играят композициите си с 5 ленти, един традиционно много труден уред и за девойки и за жени.
Днес съдия при ансамблите с 5 топки на D1 от България беше международния ни съдия Християна Тодорова!
При жените в същата надпревара Ева Брезалиева спечели бронзовия медал на топка, а Стилияна Николова грабна бронзовото отличие на обръч.
В Гран При ни представя Боряна Калейн. В днешната надпревара Боряна завърши шеста във временното класиране, но по-важното е, че намери място и в двата финала – на обръч и топка. За Гран При точки се дават само за класиранията по уреди, както и наградния фонд се разпределя само по отделните уреди, многобоят тук не е най-важното нещо.
Боряна днес направи фантастичен обръч, в който получи оценка 26.200, а не си направи всичко. Ако изиграе това съчетание без да спести нищо, Бубето ще бъде с оценка над 27 и това е сигурно. Топката днес не бе уредът на Боряна, две сериозни грешки и все пак е на финал! Което още веднъж ни показва, че Боряна е фантастичен състезател във всеки един аспект – с уред, с тяло, артистичност и цялостно присъствие на килима.
Утре предстоят изпълненията на бухалки и лента за Гран При, след което ще знаем победителката в многобоя, а в неделя са финалите на уредите.
В международния турнир също днешните оценки са валидни за разпределението на медалите по уреди, където влизат по две състезателки от държава. Тук Ева Брезалиева се нареди трета във временното класиране за многобоя, като пред нея са две представителки на домакините от Русия – (Дария Сергаева и Ирина Аненкова) и спечели бронзовия медал на топка с фантастично изпълнение.
Стиляна Николова спечели бронза на обръч също с много силна игра.
Валерия Ватова изигра и двете си композиции добре, показа много интересни елементи както с уред, така и с тяло и не допусна груби грешки.
Утре Ева, Валерия и Стилияна ще играят на бухалки и лента и ще знаем крайното класиране за многобоя, както и медалистките на уредите при жените в международния турнир. Днес на индивидуалното Филипа Филипова беше съдия на Д1 на обръч и топка.
Поздравления за ансамбъл – жени и техния старши-треньор Вяра Ваташка и помощник-треньор Цветелина Найденова, за Бранимира Маркова – главен мениджър на национален отбор-жени (индивидуално), за Марияна Памукова – личен треньор на Боряна Калейн, за Валентина Иванова – личен треньор на Ева Брезалиева и Стилияна Николова, за Белла Каратанчева – личен треньор на Валерия Ватова както и за двете ни страхотни съдийки – Филипа Филипова и Християна Тодорова!
Отминалата година бе много тежка за всички спортисти. Тренировките бяха спирани толкова пъти, момичетата не проведоха нормален тренировъчен процес и въпреки всичко след връщането си в залата всички дадоха и дават максимума в тренировъчния процес , за което заслужават само подкрепа и респект.
 Юлиана Кесарова
снимка Анна Недкова