Треньорите по аеробика Диана и Калоян: Без финансовата помощ на Светлана Атанасова, нямаше да съществуваме  

Много работа и хъс за победа трябват за успеха

Нови златни медали от Унгария за Анита и Ангел

 

К10390985_1019128604774941_2535399374658602106_n (1)11228507_425715847615544_8373399525169478685_n12019801_441445122710419_5638330697603844564_nак от 4-годишни деца се правят медалисти по аеробика, знаят Диана Борисова и Калоян Калоянов. Клубът се създава през 2006г., осигурен финансово от Светлана Атанасова. “Започнахме от нищото. В Самоков аеробиката нямаше традиции, нямахме и треньори. Доста дълго време имахме трудности с треньорите, докато открием световноизвестния Калоян Калоянов” – раказва Светлана Атанасова. Двамата треньори стават тандем преди три години.

Диана е родом от Хасково и първоначално, от 3-годишна, се пали по спортната гимнастика. Сестра й е активна спортна натура – занимава се и с лека атлетика, и с тежести и с други спортове. Диана започва с аеробиката на пет години, първоначално тренира в родния си град, после в София. Завършва НСА, спортна аеробика.

Началната възраст за аеробиката е 4-5 години, петгодишните вече може да участват в състезания. В Клуба на самоковската аеробика има шест възрастови групи и над 60 момичета, изваяни от красивия спорт.

“По принцип, като имаш желание и търпение, се получава” – твърди Диана. Харесва й да променя живота на момичетата, като им помага да постигат успехи. Дава им възможност да докажат, че когато искаш да постигнеш нещо,  зависи от теб самия.

Когато двамата треньори идват в Самоков, всичко започва от начало – нова екипировка, нова музика и идват разултатите – през 2013г. медалите са 45. През 2014г. участията са многобройни, отличията – също. “Отидохме на всички турнири преди Световното в Мексико, на Световното в Мексико се класирахме на 6-то и 10-то място. През миналата година имаме над 80 медала. А тази над 50 и до края на годината предстоят още много сътезаия. “Основната финансова помощ е от Светлана Атанасова. Много малко са клубовете, които си позволяват да отидат на толкова много турнири” – категорични са Диана и Калоян. “Първоначално говорихме с Светлана Атанасова да опитаме, да видим какви ще са резултатите. Първият златен медал под наше ръководство беше още след 10 месеца. Децата отидоха на състезание в чужбина и спечелиха един златен и едни бронзов медал.

При създаване на клуба, Диана имала притеснения, защото всяко начало е трудно. Постепенно се обнадеждила, защото гимнастичките се оказали трудолюбиви. “Знаят какво искат да постигнат и работата върви” – казва още Диана. За един състезател най-важното е да има хъс за победа и спортна злоба. Добрият спортист се изгражда в процеса на тренировките. Трябва да има, разбира се, и талант” – казват треньорите. Диана познава бъдещите звезди на подиума по походката и погледа. Думата “талант” малко се е поизтъркала – смята Калоян. “Човек има вродени качества, няма ли я работата, нищо не става. “Талант” може да се замени с “ген” – споделят едно мнение треньорите.

Калоян е от Варна, но останал да живее в Самоков заради аеробиката. В началото идвал за тренировки, канят го, за да раздвижи работата в клуба. Дотогава, за 6 години, състезателките имали 4 медала. Първоначално идвал в Самоков за по 10 дни. Имал бизнес във Варна. Поканил Диана, за да работи с гимнастичките постоянно. “Познавах я като състезател при треньора Радослав Живков, с който се състезавахме заедно” – разказва Калоян. Имат еднакви разбирания, а добавената индивидуалност, не разваля синхронът между треньорите. Един треньор обаче се оказал недостатъчен за многото гимнастички и Калоян се премества в Самоков със семейството си. “В сравнение с Варна, Самоков от гледна точка на разнообразие на стоки и услуги е малък град, нямаш голям избор. Но пък няма задръствания и шумотевица”. Калоян също е завършил НСА – треньор по гимнастика. Завършва и Академията в Лондон – фитнес за красота и здраве. Бил е мениджър на спа комплекси за компанията “Стайнер”. “Обичам да бъда активен, зная как се работи с хора, при това от различни националности” – споделя Калоян.

Тази година Анита Гаврилова има 23 медала, Синтия – Мари Ангелова – 19, Ангел Казаков – 20. От състезанията в Пловдив, от седем подиума /класирания/ златните медали са 8, сребърните 2 и два бронзови. През лятото от Англия спечелиха 12 медала. Две бяха второ място, едно трето. Всички останали медали са златни. “Вече ни ги броим” – казва треньорът Калоян Калоянов. Една от най-добрите – Надя Паунова, от тази година е студентка в НСА.

“Клубът съществува благодарение на Светлана Атанасова. Без пари не може да се прави спорт, това е известно на всички. Ако нямахме основен спонсор, щяхме да сме на ниско ниво. Няма пари – няма спорт” – категоричен е Калоянов.

В Унгария, Будапеща, през този уикенд се състоя турнирът, наречен “малкото Европейско”. Двойката Анита Гаврилова, Ангел Казаков спечели златния медал. Тройката Анита, Ангел и Синтия се класира четвърта. В индивидуалните надпревари Анита и Ангел се класираха също четвърти. Синтия е на девето място.

На националния турнир в Боровец, провел се също през този уикенд, Стела Йорданова спечели бронз. Камелия, Весела, Лидия Ангелова, Магдалена и Стела Йорданова също спечелиха бронзови медали.

Десислава Стоянова