Тодоровден събра много самоковци при Бельова черква

Празникът започна да се организира от Община Самоков преди седем години, тогава с подкрепата на конните бази се проведе първото издание. Тази година тегленията се проведоха по нов регламент, направи се и мерене на конете, за да се определи с точност категорията, както и бе включена още една категория – средна. В предишните издания конете се разделяха само в лека и тежка. След приключването на меренето, бе даден стартът на участниците в леката категория.

Осем коня мериха сили в леката категория, като квалификациите преминахашест коня. Във финалната серия най-добре се представи кон Папан със собственик Георги Стойнев, първи подгласник стана кон Арап на Трайко Асенов, третото място зае Рамо на Венцислав Петров. След стартовете на леката категория бе официалното откриване на празника. Тържествен водосвет бе отслужен от архиерейския наместни отец Михаил Колев в съслужение с отец Любомир. Кметът поздрави участници и гости по слуай празника и благодари за съдействието при организацията на конните бази „Буч и приятели” и на Атанас Димитров, който с ангажира тази година с провеждането на тегленията.

Традиционно бе направен обичая „захранване на конете”, след което празникът продължи с фолклорна програма. Настроение създадоха с участието си оркестър „Седем осми” и ФТА „Самоков”. След официалната част започна кушията, в която сили премериха 4 участници. Победителите от двете двойки се сътезаваха за първо и второ място, а вторите в квалификациите определиха носителя на третата награда. Първо място за пета поредна година спечели Васил Стойчев – Буч, втората награда отиде при Ивайло Стойчев, а третата при Емил Пенев. След награждаването на кушията бяха връчени и наградите в леката категория в тегленията. Призьорите получиха парични премии и грамоти, осигурени от Община Самоков. Участниците в кушията направиха традиционния парад на конете из града, като преминаха  през историческата зона до сградата на Читалище – паметник „Отец Паисий”, поднесоха цветя на паметника на  Чакър войвода.

Празникът под Бельова църква продължи с тегленията и участниците в средната и тежката категория. В оспорвано състезание с 10 участника победител в средната категория стана Валентин Бойков с кон Кильо, втори Милчо Начов с кон Мартин и трети Мартин Велинов с кобила Мая. При най-тежките сили премериха 8 коня, като за финалите се класираха четири. Безапелационен победител стана Рашко Миланов с кон Нерви, втората награда отиде при Калоян Ивайлов с кон Дорчо и трети стана Георги Николов с Еди. Победителите получиха грамота и парична премия. Наградния фонд за средната и тежката категория в тегленията се осигурява от спонсорите „Егро Лес”, „Клен Лес” и „Вак 02”. Празникът продължи през целия ден, като всички присъстващи можеха да пояздят кон, да наблюдават състезанията или да се забавляват с фолклорната програма.