Телемедицина във Втора градска в София. Двата монитори са закупени от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и бяха закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина – оповести кметът на Софя Йорданка Фандъкова. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги.

 

✔️ Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време – пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи.

Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно.
✔️ Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той.
✔️ Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване.
✔️ И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал.
Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи.

➡️ Реализираме пилотния проект във Втора градска болница благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози е и общински съветник. В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.

ℹ️Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

Благодарности за Ивайло Дачов, управляващ съдружник в Checkpoint cardio и Ружица Гугуловска, които обучиха екипа на Втора градска болница за работа със системата – заяви пред медиите Йорданка Фандъкова.