Танцуващата мечка Цвета умря на 30 години

„Искаме да изразим своето прискърбие за любим обитател на Dancing Bears Park Belitsa – мечката Цвета. Тя си отиде на 30-годишна възраст, като бе една от най-възрастните мечки спасени в Парка, управляван съвместно с Fondation Brigitte Bardot Преди броени дни гледачите намерили Цвета да лежи неподвижно в заграждението си и веднага повикали ветеринарен лекар, но въпреки всички усилия, тя починала няколко часа по-късно“ – споделиха от Фондация „Четири лапи“ преди дни.

Цвета обитаваше Парка от 2004 г., като преди да бъде спасена, имала съдбата на „танцуваща мечка“. Била закупена от зоопарк като няколкомесечно мече през 1990 г., за да бъде „дресирана“ от новия си собственик. Прекарала години живеейки в клетка и изпълнявайки номера пред туристи. Това оказало трайно влияние върху здравословното състояние на мечката, но с пристигането в Парка, животът й коренно се промени.

От „Четири лапи“ споделят още, че Цвета е споделяла територията си с три други мечки – Стефан, Маринка и Светла, с които живееше в хармония. Тя беше една от първите мечки, изкопала самостоятелна естествена бърлога, за да спи спокойно през зимата. “Цвета заспиваше зимен сън през всичките тези години и още от самото начало се справи много добре с новата среда в Парка. Понякога леко ръмжеше по време на храненето, но не беше конфликтна мечка, а гледачите казваха, че тя сякаш ни “пее”. Завинаги ще я пазим в сърцата си!”, споделя Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.