С първи случай на Ковид 19 още едно село в Самоковско – Маджаре, очаква се предписание от РЗИ за карантиниране на контактни. Пациентът от Драгушиново ще се транспортира за лечение в София

В сутрешния брифинг на Националния кризисен щаб бе оповестено, че има нов случай на установен заразен с Кови 19 от Самоков, потърсихме официална информация. Тя бе дадена от д-р Красимира Ковачка – управител на болницата и председател на Общинския щаб за Кови 19.

„Става дума за пациент, който е хоспитализиран в „Света Ана“ в инфекциозното отделение на пети май. Той е дошъл за преглед в Спешна помощ в Самоков, взет е писиар от д-р Бодурова, след това резултатът е дошъл в болницата. Резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести отиват към Националния щаб и там е излязъл протокола от болницата. Както казах, този пациент е настанен в УМБАЛ „Света Ана“ – София на пети май“ – уточни д-р Ковачка.

„Отделно от този случай на следващия ден ние направихме доста голямо изследване на персонала във Вътрешно отделение на болницата. Разкрили сме сектора, който ще започне да работи с Ковид 19 пациенти, след като получим заповед от Регионалната здравна инспекция. Тъй като персоналът работи със съмнителни случаи, на които се взимат проби, а понякога те идват в период 24 – 48 часа, решихме да направим превенция за персонала от Вътрешно отделение. Бяха изследвани всички лекари, медицински сестри и санитари. Една от регистраторките, която работи във Вътрешно отделение, но е била в платен годишен отпуск 20 дни, сме я извикали и сме й направили изследване за Ковид 19. Пробата излезе положителна. Няма оплаквания, изпратена е вкъщи, в село Маджаре, дадени са й медикаменти от практиката на д-р Трендафилова е, провежда се наблюдение. Под карантина е семейството й и хората, с които е контактувала“ – уточни още д-р Ковачка.

 

Обобщено дасега в Самоков имаме три случая на Ковид 19 – един в Драгушиново, един в Мадажаре и един на лечение в София.

През празничните дни има един карантиниран, който е съпруг на медицинска сестра, която работи в София, тя също е с Ковид 19, той е издирен и са уведомени органите на МВР.

Карантинираните от последните дни в село Маджаре са пет, а тези за пациента в „Света Ана“ са седем. В болницата до момента положителен писиар на служител няма.

„В момента провеждаме търсене на антитела в персонала на болницита. Това ще го знаем утре следобяд и ще сме наясно дали има служители на болницата, които са се срещали с вируса. Бяха изследвани и контактните лица на пациента от Самоков в „Света Ана“, първите са отрицателни, предстои изследване на неговите внуци“ – казаха още от болницата.

 

Контактните лица на Елена Ковачка от Маджаре ще бъдат тествани, ако се получи нареждане от РЗИ – София област.

В МБАЛ Самоков се чакат резултатите от 11 писиара, които са взети, чакат се днес и ще бъдат уведомини всички заинтересовани страни.

По последни данни пациентът от Драгушиново е с покачена температура преди часове, появила се е и кашлица и ще бъде изпратен за болнично лечение в София. „На шестия ден са се появили оплакванията и се движат процедурите за болнично лечение“ – уточни д-р Ковачка.

 

Тестове за ковид 19 са направени в старческите домове, болницата си е закупила бързи тестове и всички ще бъдат изследвани. Засега масови тестове в Самоков няма да има, за да се избегне струпване на хора. Препоръчва се работодателите да организират тествене, болницата ще осигури лаборанти.

Има предписание в Маджаре задължително да се направи дезинфекция. Пациентката в Маджаре е в добро състояние.

Десислава Стоянова