С поезия и музика Сдружението на писателите от Самоков отбеляза празника на 1-ви октомври

ПоIMG_3138 случай Деня на поезията и музиката – 1-вIMG_3140и октомври, Сдружението на писателите покани самоковци в залата на ДНА. Празничната вечер откри председателят на Сдружението на писателите Васил Лазаров.

„Уважаеми гости, колеги и приятели! Тази година сред организаторите на празника е и Сдружението на писателите – Самоков, което се учреди преди няколко месеца. 1 октомври е Ден на поезията и музиката. Между музиката и поезията има много общо. В музиката звучи поезия, а в поезията звучи музика. От друга страна, музиката стои малко над останалите изкуства, защото тя най-лесно стига до човешките сърца, а за поезията е всеизвестно, че тя е царицата на основните литературни родове. Затова бих казал, че днес ще празнуваме първенците в литературата и изкуството” – бяха част от думите на Васил Лазаров.

Участници и гости на празника бяха поздравени от Латинка Щъркелова – уредник на Младежия дом и ЛIMG_3135или Шуманова – председател на Читалище „Младост“. Концерт представи ансамбъл „Акустика“ с ръководител Христо Христов. Изпълненията на Христов и възпитаниците му разчувстваха публиката и предизвикаха много аплодисменти и топли поздрави. Прозвучаха мелодии, любими на стари и млади.

Схихове рецитираха и младите, и по-възрастни поети и поетеси. Димитрина Божилова рецитира стихотворения на Райна Бакрачева и Иван Ненов, Василка Войнова също поздрави със свое произведение, прозвучаха стихове на по-младите писатели от Самоков – Васил Софин, Владмир Кабрански и други. Едни от най-добрите изпълнители от ДМФ „Камбанки“ към Читалище Младост“ също се изявиха в празничния концерт и бяха аплодирани от многобройната публика.