Със страхотни филми започва 80-то юбилейно издание на най-стария кинофестивал в света – във Венеция

Откриващият филм ще е „Претенденти“ на режисьора Лука Гуаданино с участието на Зендая, Джош О’Конър и Майк Фейст. Популярната американска актриса Зендая е в ролята на бивша тенисистка, станала треньорка, която се оказва в любовен триъгълник между съпруга си, в чиято роля е Майк Фейст и своя бивш приятел, изигран от Джош О’Конър. Водещ на церемонията ще бъде италианската актриса Катерина Мурино.

Над 20 филма участват в конкурсната програма и ще се борят за престижната статуетка „Златен лъв“. Режисьорът на „Вавилон“ Деймиън Шазел тази година ще оглави журито на кинофестивала. Той е най-младият режисьор, печелил „Оскар“. През 2016 г. неговият филм La La Land получи общо 14 номинации и спечели шест статуетки, сред тях и тази за най-добър режисьор.

Кинофестивалът във Венеция е много важна платформа за представяне на филми, тъй като голяма част от тях след това получават номинации за престижни награди като „Оскар“. Пример за това е филмът „Роди се звезда“ от 2018 г., който дебютира именно във Венеция и след това получи осем номинации за „Оскар“. La La Land на председателя на журито Деймиън Шазел също беше показан първо във Венеция, след което получи номинациите си за „Оскар“.

„Убиецът“ на Дейвид Финчър е едно от най-дългоочакваните заглавия. Филмът е по едноименния френски комикс, разказващ историята на мистериозен наемен убиец. В него участват Майкъл Фасбендър, Арлис Хауърд и Тилда Суинтън.

„Клети създания“  е на гръцкия режисьор Йоргос Лантимо, участва Ема Стоун, чиято героиня наподобява чудовището на Франкенщайн.

София Копола, дъщеря на легендарния режисьор и сценарист Франсис Форд Копола, също има амбиции за „Златен лъв“. Тя ще представи във Венеция новия си филм „Присила“, посветен на любовната история на Присила и Елвис Пресли. В ролята на музиканта е Джейкъб Елорд, а в ролята на Присила – Кейли Спени. София Копола вече е печелила „Златен лъв“ за автобиографичната си лента „Някъде“ от 2010 г.

През 2018 г. Брадли Купър направи премиерата на „Роди се звезда“ във Венеция, тази година той се завръща на фестивала с филма „Маестро“. Филмът е посветен легендарния композитор и диригент от еврейски произход Ленард Бърнстейн.

„Произход“ на режисьорката Ава Дюверней е другото любопитно заглавие в кинофестивала. „Произход“ е базиран на наградената с „Пулицър“ книга на Изабел Уилкерсън „Каста – Коренът на нашето недоволство“ и разказва за живота на обикновения човек в Америка.

След повече от осемгодишна пауза режисьорът на „Жега“ се завръща с нов филм. Майкъл Ман ще представи „Ферари“ – посветен на легендата Енцо Ферари, в ролята е Адам Драйвър. Неговата съпруга ще бъде изиграна от Пенелопе Крус.

Носителят на „Оскар“ Рюсуке Хамагучи ще представи във Венеция  „Злото не съществува“. Японският режисьор е автор на „Карай колата ми“, който през 2022 г. спечели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

„Ел Конде“ на Пабло Лараин е черно-бял и разказва за чилийския диктатор Аугусто Пиночет, който е приел образа на вампир.

Новият филм на Агнешка Холанд е  „Зелена граница“ разказва за блатисти гори, които образуват т.нар. „зелена граница“ между Беларус и Полша, където се събират бежанците от Близкия изток и Африка, опитващи се да достигнат до Европейския съюз.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани над 20 филма. Сред тях най-очакваните са тези на Роман Полански и Уди Алън. Тази година Полански навърши 90 години и ще отбележи юбилея си с новата продукция „Дворецът“. Във филма участват Фани Ардан, Джон Клийз и Мики Рурк.

Уди Алън ще покаже новия си филм „Късмет“