Съвети за студентите на 8-ми декември

С цел да осигури спазването на обществения ред по време на студентския празни – 8 декември, МВР публикува практически съвети към студентите за безопасно движение преди, по време и след 8 декември.

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември:

 1. Иди на празника с обществен транспорт, с такси или намери кой да шофира!
 2. Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и да те върне от купона.
 3. До хижата или хотела нека шофира най-опитният!
 4. Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.
 5. Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм! Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.
 6. Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!
 7. Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.
 8. Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник. Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй и че липсата на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.
 9. Никога не шофирай пил или дрогиран!
 10. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 до 1.2 промила алкохол в кръвта е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици, някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.
 11. Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 12. Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
 13. Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 14. Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.
 15. Ако твоят шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.
 16. След купона починете и тогава отпътувайте обратно! Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.
 17. При необходимост сигнализирай на телефон 112.

За осигуряването на реда по време на празника в най-натоварените части от страната ще бъдат мобилизирани допълнително полицаи. Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи – ресторанти, клубове, дискотеки.
Проведени са и срещи с представители на местната власт, както и с управителите и охраната на питейните и увеселителните заведения.