Съборът в Алино събра почитатели на автентичния фолклор

Десетки се веселиха на събора в село Алино, а с песните си местнте групи за автентичен фолклор към НЧ “Васил Левски 1937г.“ с ръководител Момчил Чалъков развълнуваха сърцата на съборяните. Уастие взе и оркестър от Сапарева баня, който свири до зори

 

Традиционният събор в Алинобе добре организиран под ръководството и с личното активно съдействие на кмета Борис Брейчев.  Домакини и гости бяха изпълнили площада в селото и се веселиха до късна доба.

Селската църква „Св.Никола“, отвори врати за посетители и с празничния водосвет, отслужен  от отец Георги. Майсторите Николай Айдаров и Георги Арангелов сготвиха 500л. вкусен телешки курбан, който бе раздаден около обяд.20170826_192544

 

На площада хората пяха, играха народни хора и се веселиха. Местни жители и гости от Самоков и от други градове и села можаха да се видят и да се поразговорят.

Кметът на селото, Брейчев, се обърна с мили думи към дошлите, като им пожела да бъдат живи и здрави.

„Откакто се помня, всяка година има събор в събота. Тогава се събират няколко поколения, независимо кой къде е, дори и в чужбина, всеки гледа да дойде при корена си в село Алино. Родовите връзки са силни, хората тачат и традиционния курбан за здраве, който се прави от години. Тук живеят около 150 човека, но с хората от други населени места, които имат къщи в селото, сме близо 1000 души. За събора идват хиляди души и смело мога кажа, че това е един от големите събори в Самоковско“, доволен сподели кметът Борис Брейчев .

Месната певческата група за автентичен фолклор към НЧ “Васил Левски 1937г.“ с ръководител Момчил Чалъков, изпълниха душите на хората с изворните автентични изпълнения и вдигнаха хората на крак. Изви се дълго хоро. Групата за 2017г. е завоювала три първи награди в община Земен област – Перник и още 7 първи награди в други области на различни фестивали.

Участие в събора взеха и певческата група на  село Рельово, Христо Косашки, който напълни душите на хората с песните „Родино мила“, „Чеканчево“,  „За тебе, либе“ и много други.

На мегдана се изви хоро на 3 ката и настроението се покачваше в унисон с градуса на жарката нощ. Владимир Ковачев пя на ухо любими песни на бизнесмените и приятелите си Венко Шуманов, Ради Дудин, Иво Попов Митко Димитров и Иван Гергинов. Бизнесмените бяха сред първенците, седнали на вип маса, като вдигнаха често наздравици с маркови питиета и вкусни мезета. Празникът продължи до полунощ с много настроение, песни и танци.