Събират детски рисунки за конкурса „Захарий Зограф“

Наближава крайният срок за ипращане на рисунките за Националния конкурс за детска рисунка в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”, връчвана от Община Самоков

Както писа сайтът „Самоков инфо“ през месец май Община Самоков ще връчи наградите за живопис на името на Захарий Зограф.

Към Националната награда е организиран и  Национален конкурс за детска рисунка. Конкурсът има за цел да даде шанс за изява на деца и ученици и да допринесе за мотивацията им да се занимават с изобразително изкуство и  научат повече за самоковските зографи – припомнят от общинска администрация. Според регламента конкурсът е индивидуален. В него могат да участват деца и ученици от 4 до 15 години, разделени в три групи: първа група – от 4 години до 6 години; втора група – от 7 да 10 години; трета група – от 11 години до 15 години. Всеки участник може да участва с две творби. Темата е свободна. Разрешава се ползването на всяка техника и материали по избор. Творбите трябва да бъдат с размер 35 см/50 см. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана следната информация с трите имена на автора; възраст;  училище, школа, учител; адрес на автора; телефон за връзка. Творбите трябва да бъдат изпратени на адрес: гр. Самоков – 2000, Община Самоков, обл. Софийска, ул. „Македония” 34, за конкурса за детска рисунка към Национална награда „Захарий Зограф” . Краен срок за изпращане на рисунките: 28 април 2017 г. Рисунките ще бъдат оценявани от журито, което определя носителя на Националната награда „Захарий Зограф”.

Определя се една специална награда и награди за първо, второ и трето място във всяка възрастова група. Участникът, отличен със специалната награда получава 150 лв. Отличените участници, заемащи първо, второ и трето място в отделните възрастови групи получават съответно 70 лв., 50 лв. и 30 лв.

Наградите на малките художници се връчват по време на тържествената церемония по връчване на Наградата „Захарий Зограф”, която ще се проведе на 19 май 2017 г.

Наградените творби ще бъдат публикувани в официалния сайт на община Самоков .

Журито е в състав – председател акад. Светлин Русев и членове: Любен Генов, председател на СБХ; проф. Станислав Памукчиев, носител на Наградата „Захарий Зограф”; проф. Ивайло Мирчев, преподавател в Националната художествена академия; Милко Божков, носител на Наградата „Захарий Зограф”; Силвия Стойчева, председател на Общински съвет, Владимир Георгиев, кмет на община Самоков;  Васил Сайменов, зам.-кмет; Иван Масларски, галерист.