Стрелбите у нас – проява на балканския ни манталитет

Пистолетът е въпрос на престиж, тъжно констатира психолог

Криминалните прояви у нас вероятно ще зачестят, прогнозират психолози. Според експерти стрелбите от последните дни са проява на балканския ни манталитет, но и на липсата на контрол.

42-годишна жена, простреляна в новогодишната нощ; 68-годишна жена простреляна на улица в Шумен; стрелба с газов пистолет на централен пловдивски булевард. Това е само част от криминалната хроника от последните дни.

Психологът Младен Владимиров търси обяснение на тези прояви в балканския синдром, който носим.

Версия за стрелбата по хорото на НГ: Куршумът бил за музиката?
„Това си е нашият балкански манталитет, освен това пистолетът е въпрос на престиж, ние се връщаме в носталгията по 90-те години по мутренското“, заяви психологът.
Според социалния антрополог Харалан Александров обаче част от проблема е и в чувството за загуба на контрол, което се засилва по време на пандемия.

„Българинът пътува по-малко, а сега не може да ходим по кръчми, моето усещане е, че се справяме по един доста първичен начин с усещането за загуба на контрол, като започнем да стреляме на посоки и поемаме много голям риск да нараним или убием някого“, каза антропологът.

Александров съветва да търсим по-неразрушителни методи за справяне с тревогата и да се опитаме да си върнем контрола върху живота.  „Надявам се хората да проявяват повече отговорност и да си дават сметка, че това не е игра“, добави Александров.

Според експерти съществена част от проблема се крие и в липсата на контрол.

„Много хора в България притежават оръжие и ние не знаем колко, къде и как, кой има достъп до него, виждате една картина, че всеки може във всеки момент да използва оръжие“, посочи и психологът Милен Владимиров.

Източник: dnes.bg