Стоянчо от Драгушиново застрашен от настаняване в лудница

“Той е дете на селото” – казва кметът Георги Хаджийски. Над 100 драгушинци са се подписали срещу настаняването на Стоян в психиатрия

Години наред село Драгушиново отглежда болния Стоян Колев. Досега никой не се е оплаквал от него, не е бил агресивен. Наскоро обаче съседките му се почувствали застрашени  и написали до прокуратурата и до кмета на селото, че настояват да се настани в лудница. В селото има и други мнения, според които за Стоян няма да се чувства добре в лудница. Най-малкото, защото са известни нечовешките условия в психиатриите.

Съдбата на Стоян е нерадостна. Не само заради диагнозата – олигофрения. Баща му бил на легло след инсулт. Злите езици в селото разправят, че от цигарата му се запалила къщата и тя изгоряла. Стоянчо заживял в кошарата, но козите скочили върху печката и леглото му изгоряло. След това хора от селото му купили фургона, в който живее до днес.

“Всички досегашни кметове са се грижили за него. А аз водя даже книга, в която записвам колко пари съм му дал. Всеки ден – по пет лева, плюс пари за дрехи и обувки” – разказва кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски. “Защо не си с новите обувки Стоянчо?” – пита го кметът и сочи към скъсаните и стари обувки, с които е обут Стоянчо. Преди дни Хаджийски му купил нови обувки за 40 лева.

Така си живеел Стоянчо години наред. Преди известно време обаче в кметството стигнало писмено оплакване от съседки на Стоянчо – Галя Георгиева и Марийка Генова. В него пише, че били нападнати от Стоян, хвърлял секири срещу тях, обвинявал ги, че му сгазили кучето. “Това не е вярно” – пишат в оплакването си комшийките на Стоянчо. Чували го да се заканва от двора си към тях – оплакват се те в документа до прокурора и кмета на Драгушиново.

“Дали ще се адаптира в такова заведение? Не знаем как ще се приспособи към начина на живот в такова специализирано социално заведение. Има доста големи рискове, при условие, че е известно, че хора с неговата диагноза доста трудно се приспособяват. Той е живял винаги в Драгушиново. Родителите му са починали и от 12 години е под грижата на общността на Драгушиново. Той един вид е дете на селото” – споделя кметът Георги Хаджийски.

Стоян е на около 40 години. Получава социална песнсия около 230 лева и съответните добавки за социална интеграция. Диагнозита му е олигофрения – разказват ни по време на репортажа в селото. “Досега не сме имали проблеми с него” – казват ни още в селото. “Знаете по принцип позицията ми за социалните домове, тя е положителна” – припомня ни още кметът на селото. По негово време, когато беше шеф на Дирекция “Социално подпомагане” в Община Самоков, по негов проект бе открит Дома за стари хора в село Ковачевци. “Но както ви казах, в конкретния случай, не зная как би се отразило настаняването на Стоянчо в психиатрия” – споделя още Хаджийски.

“Съседката се оплака, че Стоянчо е хвърлял секира, пуснала е при мен жалба и до прокуратурата. Опитах се да подходя нормативно. Говорих с личната му лекарка и с д-р Перниклиев. Те казаха, че Стоян не се води на отчет и нямат сведения да е бил агресивен” – научихме още от кмета на селото.

В момента срещу Стоян се води дело. Миналата седмица била изпратена призовка. “Прокуратурата  води дело срущу Стоян Колев. До него имаше призовка, която не е връчена, понеже той е недееспособен, не може да чите, не може да пише, няма роднини, които да го представляват пред институциите. Върнах призовката с придружително писмо с ксерокопие на неговото телково решение. Има подписка от драгушинци, които възразяват срещу настаняването на Стоян в психиатрично заведение. Освен това към момента социалната политика е свързана с деинституционализация, т.е. има тенденция обгрижването на болните хора да става в близка до домашната среда” – сподели още кметът Хаджийски.

Стоян ползва услугите на Домашен социален патронаж. Хората от село Драгушиново смятат, че би било добре да са по-разгърнати тези услуги. “Освен доставяне на храна, можеше да се назначи и личен асистент на Стоян, вместо да се мисли за настаняване в лудница” – коментират в село Драгушиново и чакат официалното решение на компетентните органи.

Десислава Стоянова img_07441