Станете част от голямото семейство на „Бъди човек” – Самоков

Кампанията „Бъди човек” набира сили в цялата страна. Като почти във всички точки има локални организатори, чиято единствена цел е да станат част от голямото семейство на инициативата. Основната задача е да се подпомогнат нуждаещите се домакинства, живеещи на прага на бедността не със средства, а под формата на хранителни продукти. А всеки, който желае да се включи бързо и лесно се превръща в част от кампанията. Самоков също е част от картата на добротворчеството.

Не се изисква много, напротив. Това, което е необходимо е да имате желание да се включите, а ако кажете на приятели става още по-добре. По този начин се завързва невидима нишка между хората, чието обединяващо звено е желанието да се подаде ръка, да се направи добро. Още повече, че голяма част от пенсионерите в страната ни оцеляват с пенсии от порядъка на 150-200 лв. Има и семейства, които едва свързват двата края и са загубили надеждата за по-добър живот. Този Великден имате шанса да върнете усмивката им, да им покажете, че все пак има и хора, които са излезли извън черупката си и искат да подарят топлина, надежда и храна.

Как става това? Много е просто, ако сте отделили някаква сума можете да купите хранителни продукти.

Инициаторът на Коледната и Великденската кампания в Самоков Радослав Христов е създал група в социалната мрежа – Бъди човек – Самоков и там можете да се свържете с него за всякакви въпроси.  Желанието на Ради е тази кампания да стане още по-мащабна от Коледната, когато бяха раздадени над 200 пакета с храна. И без да е преувеличено, това беше една от най-мащабните кампании в страната. На всяко домакинство пакетите бяха доставени от доброволци по домовете. „В очите на много хора видях сълзи от благодарност. Това много ме трогна. Благодарен съм на всички, които тогава приеха тази инициатива като своя лична кауза и отделиха време и средства да вземат участие в нея”, казва Христов.

Ради е намерил подходящо помещение, като пункт за събиране на закупените продукти и за разпределянето им под формата на пакети.

Идеята е от 25 до 29 април да се събират продуктите и след това да бъдат раздадени на домакинствата, една част, от които са в града, а другите по селата. Инициаторът подчертава, че доста от семействата нямат условия да си приготвят храна, това означава, че за тях може да се купят различни консерви. От църквата са му обещали да помогнат с олио и брашно, а една дама от Самоков се е наела да омеси козунаци.

Ако искате да се включите можете да закупите – салам, кашкавал, сирене, маслини, кисело мляко, яйца, макарони, вафли, бисквити, плодове и др. Можете да помогнете и ако имате автомобил при разнасянето на продуктите по домовете.

Не е необходимо да отделяте големи суми, а да се включат повече хора – в това е смисълът на кампанията, да покажем, че можем да бъдем човеци.

Анна Манова