Стадо крави умря от отровена река край Димитровград. Овчарят: „Някои дори не можаха да излязат от реката“

Вчера около 17.30 часа на тел 122 е постъпил сигнал за умрели крави, които са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Животните са открити мъртви на около 50 м от мястото, от което са пили в близост до помпена станция до града. Сигналът е бил подаден в 17:30 ч.

От ВиК са прекъснали водоподаването по цялото поречие на реката, както и от всички кладенци, които водочерпят от река Марица в района. Засегнати са села от общините Димитровград, Свиленград, Харманли, Симеоновград и Любимец, а всички кметове на населени места по поречието на реката, са предупредени да бъдат бдителни.

Кметът на Димитровград Иво Димов съобщи вчера, че е спряна водата на 5 села – Брод, Злато поле, Райново, Здравец и още едно, които черпят непосредствено от водоизточник на мястото.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Предполага се, че става въпрос за „залпово“ замърсяване (висока концентрация на едно място).

Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. Четири от тях са в община Любимец, 16 в община Свиленград, включително и в града; 6в община Симеоновград, 10 в община Димитровград и 12 в община Харманли.

29-те крави са умрели веднага, минути, след като са пили от водата. Повечето от тях дори не са успели да излязат от реката, умрели са в нея – разказва шокираният овчар пред медиите в Димитровград. Той предполага, че отровата е изтекла от завода за производство на изкуствени торове „Неохим“.

Повечето от отровените крави са били бременни, унижощен е поминъкът на семейството, започнат през 2014г.