Спортисти и приятелите им възстановяват шанцата в Боровец

Ски шанцата – едно от най-добрите спорни съоръжния в Боровец, от години има запуснат вид и правеше лошо впечатление на десетки туристи от страната и чужбина, на спортистите и планинарите. „Който знае стойността и значението на подобни обекти, прави усилия, за да се ползват отново“ – коментира се в спортните среди. Преди известно време в сайтове бе публикувана информация за ски шанцата с ироничния коментар „Да поскачаме…, ама друг път“.

22688855_2027954064104950_3793630625333584814_n Ски шанцата е построена и пусната в експлоатация през 1973г. През 1989г. на нея се провеждат две големи състезания.

Съоръжението вече се връща към живот, благодарание на спортисти, които реализират идеята си да го възстановят, за да се ползва за тренировки и състезания. Имат необходимост обаче от подкрепата на институциите и Общината и са решили скоро да проведат среща с ръководството на града.

„Това ли заслужава спортът в България? Всичко тъне в мизерия, а се хвърлят маса пари за лагери и тренировки в чужбина! Защо не се влага в българския спорт и в младите надежди на България? Няма бази за тренировки, следователно няма и резултати! Поехме сами инициативата да изчистим и подготвим, доколкото можем, това прекрасно съоръжение, за да има къде да тренират децата. Нека кой с каквото може да помогне, с труд, със средства, за да може да има една нормална среда за тренировки и развитие на спортистите” – коменти22687729_2027954267438263_5380917067358909185_nрат Георги Петров и ски скачачите.

Пред сайта „Самоков инфо“ позицията си заяви и Георги Жарков – треньор на националния отбор на юношите по ски скок. „През 2002г. на ски шанцата имаше състезания. Искаме отново да се провеждат там надпревари и да има къде да тренираме. Това е чудесно съоръжение, склонът е много важен. Успяхме да я почистим и ще продължим възстановяването, но ни е нужна подкрепа. Всеки, който се отзове за помощ, е добре дошъл – спортисти, родители на деца, самоковци и т.н. Ако се прави ново съоръжение, би излязло много по-скъпо. По-изгодно е да се възстанови. Ще се обърнем за съдействие и към Общината, и към „Бороспорт“, към дърводобивни фирми – също, защото ни е необходим дървен материал. Трябват ни материали, добре са дошли и хората, които искат да помогнат с труд, трябват ни дъски за обезопасяване и т.н. Фирма „Бороспорт“ може да ни помогне също. Необходимо ни е оръдие за изкуствен сняг, ски шанцата може да работи още през месец ноември“ – сподели Жарков.

Към идеята и възстановителните дейности е съпричастен и Захари Сотиров – директор на направление „Ски скок“ в БФСки. „Ползата за Общината би била голяма. Такова съоръжение може да носи средства за бюджета. На нас ни е необходимо за тренорвки. Много е важно юношите, като се прибират от лагери, да има къде да тренират. Преди време този спорт беше много добре развит и популярен в Самоков. Може да се възстанови. Може да се привлече внимонието на много самоковчета към този спорт“ – добави още Георги Жарков.

Дейностите по възстановяване на ски шанцата в Боровец продължават.

Десислава Стоянова