Спасителна операция в Румъния – живи овце все още са на борда на авариралия кораб

„Нашите румънски партньори от ARCA работят неуморно, рамо до рамо с румънски пожарникари, дори до късно през нощта, за да търсят оцелели животни. Спасителите се връщат отново и отново в частично наводнения коридор на товарния плавателен съд, въпреки жестоката умора и изтощението, защото знаят, че на борда има все още живи животни“ – съобщи организацията за защита на животните „Четири лапи“.

В началото на седмицата товарен кораб с 14 000 овце на борда се преобърна в Черно море, недалеч от румънското пристанище Мидия, в близост до Констанца. На борда е имало 22-ма души екипаж и всички те са спасени, но животните остават на потъващата метална конструкция, като за съжаление много от тях намират смъртта си там. Спасителните екипи нямат време дори да мислят за ужасяващата гледка на този кораб, натоварен с хиляди животински трупове. Всеки път, когато почти се отказват, кракът на някоя овца потрепва, от нищото отново се чува тих стон и това ги насочва към все още дишащо животно.

По последни данни, през изминалите два дни са спасени 119 овце. Всички животни са в безопасност, във ферма, собственост на румънското правителство, където се лекуват нараняванията им. В момента екипите се подготвят за ново качване на плавателния съд: „Според кодекса за честта на капитана, ще оставим този кораб само когато и последната жива овца е спасена!“, споделят от ARCA.

„Международният екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще направи всичко възможно да намери решение за спасените овце“ – допълват още от „Четири лапи“.

Кораб с 14 хиляди овце на борда се преобърна в Черно море край румънския бряг, предаде Би Би Си. В операцията по спасяване на животните се включиха полицейски части, пожарникари и военноморският флот на страната.

Съобщава се, че големият товарен кораб „Queen Hind“, плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, е претърпял инцидент преди два дни около обяд, след като е напуснал румънското пристанище Мидия, близо до Констанца.

На борда е имало 22-ма души екипаж – сръбски граждани. Всички са спасени. Е

„Той падна в морето, но много бързо беше спасен„, съобщи пред Би Би Си пресаташето на спешната помощ в Констанца Стойка Анамария.

Част от овцете обаче са потънали. „Спасихме малък брой от тях. Те плуваха в морето.“ – коментира Стойка Анамария.

Засега не е известно защо се е преобърнал корабът. Властите съобщиха, че разследването по случая ще започне, след като приключи операцията по спасяване на овцете.

Уточнява се, че плавателният съд е напуснал пристанището на Мидия около 12:00 ч. местно време и се е насочил към пристанищния град Джида в Саудитска Арабия.

Според данни от сайта Marine Traffic, корабът е построен през 1980 г. Дължината му е близо 85 метра, а вместимостта – 3785 тона.

Румънските медии съобщават, че „Queen Hind“ е пристигнал в Мидия на 23 ноември от либийската столица Триполи.

Порт Мидия се използва предимно за доставки на суров петрол.