Софийски окръжен съд отмени решението на съда в Самоков за домашен арест на Виктор. СОС остави в ареста дрогирания шофьор, прегазил Недялка Джикова

Софийският окръжен съд остави в ареста дрогирания шофьор, който два пъти прегази жена в Самоков. Шофьорът бе дрогиран, два пъти минал през жената на паркинг, Недялка е служител на Община Самоков към Синята зона.

Обвиняемият Виктор Делигълъбов, който дрогиран блъсна с колата си жена – служител на зоната за платено паркиране в града, отрече да е избягал от местопроизшествието. Той не пожела да коментира дали е шофирал под влиянието на наркотици, съобщи БиТиВи.

Според държавното обвинение той трябва да отговаря за причинена тежка телесна повреда при катастрофа, като деянието е умишлено и след употреба на наркотици.

Миналата седмица в Самоков имаше протест пред съда и решението му за домашен арест на Викотор Делигълъбов, прегазил 49-годишната жена и се настоя водачът да бъде върнат в ареста.

Тезата на шофьора е, че не е разбрал, че е прегазил жената и проблемът бил в автомобила. Пред съда Виктор Делигълъбов заяви, че съжалява за инцидента. 49-годишната Недялка Джикова все още е в тежко състояние в столичната болница „Света Анна“. Тя има счепун череп, счупен таз, счупена ръка и ключица, това оповестиха още в първите дни след катастрофата близки на пострадалата.

Вкарват в ареста Виктор Делигълъбов, който бе обвинен, че два пъти е блъснал жена с джипа си след употреба на наркотици – написа преди менути в. „Монитор“.

Определението е взето от състав на Софийския окръжен съд, оглавяван от съдия Пламен Петков. То е окончателно и не подлежи на обжалване. С него бе отхвърлено определението на Районния съд в Самоков, с което мъжът беше пуснат под домашен арест. 

Според Темида са налице достатъчно доказателства, че именно той е авторът на посегателството. Има и данни за новото по-тежко обвинение, повдигнато от прокуратурата, а именно – за умишлено причиняване на тежка телесна повреда. 

Мъжът блъснал два пъти 49-годишната Недялка Джикова докато правел маневри на заден ход. След това той избягал от местопроизшествието и паркирал в центъра на града. Виктор не оказал каквато и да е помощ на пострадалата.

Оказа се, че обвиняемият не шофира за първи път под влиянието на наркотици. През 2017 г. е освободен от наказателна отговорност и е санкциониран поради управление на МПС след употреба на коктейл от амфетамин, метамфетамин и кокаин. Освен това, той има множество провинения, въпреки младата си възраст – шофирал без свидетелство за управление, паркирал неправилно и оказвал неподчинение на униформените. Той също така два пъти е бил обявяван за общодържавно издирване по 2 различни дела в Районния съд в Самоков. Поради това магистратите счетоха, че е налице опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление.

От държавното обвинение разкриха, че са открити негови пръстови отпечатъци на скоростния лост на возилото, което несъмнено говори за съпричастността му към престъплението. В джипа, шофиран от Делигълъбов, имало и камера за задно виждане, на която той е трябвало да забележи жената зад него, но въпреки това, я прегазил два пъти.

От думите на адвоката му Христо Ботев стана ясно, че той страда от психическо разстройство и хистерия и по време на домашния му арест се наложило два пъти да вика Спешна помощ. Причината за тези кризи била емоционалната травма от катастрофа, претърпяна преди няколко години в Нидерландия, където той живее. Той не е бил виновен за пътния инцидент, но той оказал голямо отражение на менталното му здраве и той все още се лекува, обясниха от защитата му.

Ботев бе категоричен, че Делигълъбов не знаел, че блъснал жената и изтъкна различни възможни хипотези за случилото се. Той заяви, че въпреки, че джипът, шофиран от мъжа, имал парктроник, е вероятно датчиците му да не са засякли пострадалата, ако тя се намирала извън обсега им. По негови думи е вероятно тя да е паднала, преди да има досег до автомобила. Той представи и SMS-кореспонденция с бащата на шофьора, според които се виждало, че Виктор нямал и представа, че блъснал жената.

Източник: НЮЗ.бг и други медии