Слухове в Самоков свързват убийството на израелеца с дрога или трафик на хора

Съдебна медицина ще установява причините за смъртта, криминалисти разпитват сънародниците му, заловени на местопрестъплението.

Около 18.25 часа на 15 февруари в РУ – Самоков постъпил сигнал за мъж в безпомощно състояние в землището на село Гуцал и за джип, изоставен на черен път на около 500 метра от него. Незабавно на място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, които са констатирали смъртта на мъжа. При първоначалния оглед по тялото и главата на 26- годишния израелски гражданин са открити следи от охлузвания и кръвонасядания. От първоначално проведените оперативно – издирвателни действия е установено, че от мястото, където е открито тялото, са се оттеглили двама мъже, които впоследствие са се укрили в гориста местност.

В резултат на проведените светкавични заградителни действия, на около 2 км от местопроизшествието са задържани двама израелски граждани, отведени в РУ- Самоков за изясняване на случая и провеждане на допълнителни процесуално- следствени действия. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК. В хода на разследването не са потвърдени първоначалните данни, че свидетели на случилото се са двама горски служители. Действията по разследването продължават под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

Двама горски забелязали мъжете да изхвърлят тялото на израелския гражданин в сряда вечерта малко преди 19.00 часа. Вниманието им привлякъл джип, който бил спрян край черен път до селото. Горските видели как мъжете изваждат трупа и го изхвърлят. След това тръгнали в посока Ихтиман. Джипът бил с румънска регистрация. Извиканата на мястото полиция отцепила района и задържала мъжете.

От полицията информират, че по тялото и главата на убития са открити кръвонасядания и следи от охлузвания. Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов коментира, че криминогенната обстановка в последното денонощие е много тежка. Извършителите на убийството край Самоков опитали да избягат и оказали съпротива на служителите на реда. Това ги принудило да използват физическа сила.

И убитият, и извършителите са чужди граждани. Те са влезли в страната 48 часа преди престъплението. Предстои по дипломатически ред да се уведоми посолството на страната, чиято граждани са те.

Информацията е, че са се познавали. Мотивите се изясняват, а версиите ще бъдат оповестени от прокуратурата, уточни Узунов. До утре съдебно-медицинска експертиза ще установи причините, довели до смъртта на убития.

Разследващите установили, че двама мъже са избягали и са се скрили в гориста местност. Те били задържани на около 2 км от местопроизшествието. Двамата са сънародници на убития.

От МВР уточниха, че не са потвърдени първоначалните данни, че свидетели на случилото се са двама горски служители.

Неофициално научихме, че през цялата нощ с униформените и останалите, работещи по убийството е бил и кметът на село Гуцал, Иван Борисов, защото убийството е станало в близост до населеното място. Според непотвърдена информация двамата израелци се опитали да сркият трупа на около 300 метра от вратите на някогашната гуцалска вишка. Според слухове в Самоков убийството е свързано или с дрога, или с трафик на хора.