Служебно правителство отново на власт и отново сменени областни управители, в това число и на Софийска област

Служебното правителството прие решение, с което освобождава настоящите областни управители на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област, съобщи правителствената информационна служба.

Това е поредна кадрова смяна, която кабинетът прави. От 9 април насам, когато правителството на Димитър Главчев стъпи в длъжност, бяха сменени и двама министри – на външните работи и на земеделието.

На мястото на Юлиян Леков от ГЕРБ – СДС служебното правителство поставя Силвия Арнаутска за областен управител на Софийска област. Тя е завършила магистратура „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Образователен мениджмънт – Управление на образованието“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Арнаутска е дългогодишен преподавател, а през последните близо седем години е експерт по „образование и здравеопазване“ в община Ихтиман, се посочва в нейната визитка.

Областният управител на София Вяра Тодева е с охрана от няколко месеца след заплахи, последвали заповедите ѝ за демонтажа на Паметника на съветската армия. Оставката ѝ беше поискана още през февруари от ГЕРБ и БСП, след като не призна избора на Столичния общински съвет за председатели на комисии.

Новият областен управител на София-град е Стефан Арсов, който в момента е зам.- областен управител.

За областен управител на област Сливен е назначен Чавдар Божурски, който е бил на този пост от 2017 до 2021 година. От август миналата година до момента е бил заместник- областен управител на област Сливен. Преди това Божурски е заемал ръководна длъжност в Областна дирекция „Полиция“ – Сливен, се посочва в официалната му биография.

Илиян Великов е назначен за областен управител на област Силистра. Според официалната му визитка е завършил Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ в Русе. Два пъти е заемал длъжността заместник областен управител на област Силистра. Преди това е заемал ръководни длъжности в ОДМВР – Силистра.

За областен управител на Русе е назначен Драгомир Драганов. До по-рано днес той беше депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, но подаде оставка, за да стане областен управител на Русе. Той е магистър по икономика. Бил е народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание. Бил е кмет на община Две могили от 2007 г. до 2011 г. и зам.-кмет на община Бяла, се казва в изпратените за него биографични данни.

Дора Ангелова е назначена за областен управител на област Ловеч. Тя е завършила „Право“ и „Икономика“ в УНСС. Дългогодишен служител е на Областната администрация в Ловеч, като до този момент е заемала длъжността главен юрисконсулт.