Сладкарница “Швейцария”, една от виенските сладкарници в Русе

Любимо място на русенци била сладкарница „Швейцария“. Сградата се е намирала на ул. „Александровска“, но е съборена през 1970 година при строителството на Детмаг.

Нейн основател е Денчо Ножаров, родом от Габровското село Нова махала, който идва в Русе, за да търси препитание. Тук той изучава сладкарския занаят и постепенно успява да отвори своя собствена сладкарница и млекарница, която нарича на страната на шоколада: „Швейцария“.

Сред русенци освен с разнообразните си десерти, сладкарницата на бай Денчо е запомнена и като култово място, на което всяка зима се извисявали уникални снежно-ледени фигури. Денчо Ножаров открива таланта си за извайване на фигури покрай сладкарството. Впоследствие разработва и своя технология за извайване на ледените фигури – с метална лопатка, сладкарски нож и понякога поялник.

Фигурите предизвиквали фурор сред млади и стари, които се редили пред сладкарницата да разглеждат многообразните скулптури на животни, писатели, велики български и световни личности, а после влизали да се стоплят в сладкарницата на по чаша топло мляко с какао и парче баклава или пандишпан.

Творчеството на бай Денчо било прочуто и извън пределите на България. Снимки на неговите фигури били публикувани и в италиански вестник през 30-те, разказващ за талантливия сладкар от Русе

Десислава Тодорова,

снимки Александър Петков