Славчо Докузов – Конте: “Един век да живея, се дължи първо на Бог, после на спокойствието ми. Никога не се ядосвам за нищо“

Дъщерята на дядо Славе Докузов -Цецка (2)Славчо Докузов на 17 януари стана на век. И той, като по-знатните самоковци, си има прекор – Конте. Казват, че не е случаен, обичал да е наконтен и винаги в крак с най-модните самоковски тенденции. И досега държи на тях.

Роден е в Доспей, но над 60 години живее в Самоков. Има син и дъщеря, шест внуци и девет правнуци. Жена му, Свиленка, която много обичал през целия си живот, починала преди шест години. Преди дни заедно с многолюдното си семейство отпразнува юбилея си в битова механа с печена коза.  Той се радва на Божията добра воля за добро здраве и добри деца и внуци, които са все около него. Можем да му завидим и на чувството за хумор, с него лекува болежките, не с илачи.

“Да илядиш и да се усмихваш” – така искал да го поздравяваме. Има и друго правило : с другите се отнасяй така, както искаш те да се държат с теб. Най-яркият му спомен, свързан с управници, е с цар Борис, с когото се ръкувал лично на паветата.

 

На 11 години станал шивач към частни ателиета. Едновременно учил и работил, после си направил частно ателие. Завършил средното си образование в Техникума в Самоков. “От скромно и бедно семейство съм. Седем братя сме били и две сестри. Никога не съм пил алкохол, не съм пушил цигари, но не съм и спортувал. Вярата в Бог ме крепи и ми дава сила. Всяка събота ходя на черква. Имам една сестра на 97 години, дай Боже след три години да отпразнуваме и нейния юбилей. Благодарен съм на дъщеря ми, Цецка, сина, Христо, на внуците ми Еди и Габи, които ме обгрижват денонощно” – споделя събеседникът ни. Живял по време на много управления и признава, че предпочита демокрацията.

“Искам народът да си има уважение един към друг, да се разбират, да няма войни, да живеем в мир и най-вече народът да има уважение към възрастните хора” – казва столетникът.

През деня се разхожда бавно и изминава по половин километър. Спи по 2 часа следобед, предпочита здравословна храна. “Забранил съм си да се ядосвам. Решавал съм си проблемите по мирен и спокоен начин. С нормално кръвно налягане съм. Лекарства не пия. През целия ми живот глава никога не ме е боляла” – споделя още Конте.

На сн. дъщерята на Докузов