Скиори и борци с многобройни медали завършват и с шестици средното си образовние

Сред тях има и отличници по философия

Спортистите на „Никола Велчев“ изпращат знамето на школото точно на 24-ти май. Точно на 24-ти май абитуриентите от Спортно училище „Никола Велчев“ в Самоков ще целунат школското знаме и ще чуят последния учебен звънец. Сред тях са 22 ученици от 12-ти „а“ клас на  Ваня Стойчева. През години спортистите са на специален режим, за да съчетават учение и спортни тренировки. Много от тях са първенци в ученически състезания и олимпиади. Никол 20170512_110311Крумова Николова е баскетболистка. Спортът я е научил на дисциплина и е пълна отличничка. През годината участва в олимпиада по филосохия, една от най-добрите е в Самоков, а и бе класирана сред първите в конкурс на СУ „Св. Климент Охридски“ . За написването на най-интересно есе се конкурираха студенти и ученици и творбата на Никол бе оценена с висока оценка от преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“. Никол получи награда от 700лв. от Фондация, насърчаваща ученици с постижения.

Награди от 700лв. получиха също Петя Петрова Стойчева и  Мартин Венциславов Кирилов. Петя тренира ски бягане в СУ „Никола Велчев“ – Самоков. Тя спечели отличие и финансова подкрепа за своето есе в областта на литературата. Мартин Кирилов тренира борба и е от Перник. „Много силни изяви има, много е отговорен“ – казва за него класната му и заместник –директор на СУ „Никола Велчев“  Ваня Стойчева. Много са отличията му през годините от Републикански първенства.

Пълни отличници от 12-ти „а“ клас също са Александрина Николаева Кашинова. Младата дама може би ще тръгне по стъпките на най-добрите жени в борбата. Вече има много шампионски титли и медали и се отличава с изключителна упоритост. С пълно шест завършва Спортното училище в Самоков и Георги Николаев Околски. Той е първенец в много надпревари по ски алпискийски дисциплини, включително от състезание, проведено в Хърватска.

Сред отличниците на СУ „Никола Велчев“ – Самоков са още Мартин Стоянов Гергинов – един от най-силните в борбата. Със сигурност той ще радва и в бъдеще своя амбициозен баща – картофен бос от Самоков. Пръв в успеха е и Янко Георгиев Георгиев. На него се възлагат надежди да продължи славата на самоковските традиции в ски алпийските спускания.

„Бяха добър клас, разбиахме се. Имах само пет момичета в него, останалите бяха момчета. Пожелавам им здраве, успех и късмет в живата и в амбициите им. Догодина взимам пети клас, ще ми липсват абитуриентите, но тези емоции са част от прзванието на учителя“ – сподели пред в.“Вяра“ класната на 12-ти „а“ Ваня Стойчева.