Скатов преустанови експедицията си

“Привет и лично от мен от Катманду” – написа преди дни алпинистът Атанас Скатов.

“Днес успях да се добера до непалската столица след неуспешно изкачване на Даулагири 8170м, седмия по височина на планетата. На 15 май в 12.45 часа достигнах до 7925м под върха, но поради много лоши метеорологични условия преустановихме изкачването. Бяха направени няколко грешки, което доведе до този край. Грешките не бяха мои, а че се доверих сгреших. Но на експедиция е така, не знаеш след 5 минути какво ще се случи. Върха си е там и някой ден пак ще се върна. Познавам добре маршрута до 7900м, което е най-трудното за този връх. Макар че терена е различен всяка година. Изключително трудна експедиция, много труден терен. Намира се само на 30 км от Аннапурна и от 6000 до 7600 метра през цялото време от ляво, виждаш връх Аннапурна, който изкачих на 1 май 2016 и Даулагири ми е втора експедиция преди мусоните.
Поздравям всички приятели и фенове. Има толкова много за разказване и нямате представа за какви трудности и преживявания става въпрос!” – каза още той.

За около 5 часа са успели да пекосят траверса около средата му 7800м. На места е имало над 75 градуса наклон, а от дясно кулоар и поне 2000 метра стръмно спускане. На места снегът е бил над метър. “В него си в до кръста в сняг, а на места е лед, на който едвам се задържаш. Това за мен е най-трудното място на експедицията. За съжаление в другия край на траверса под едни скали преустановихме експедицията в 12.45 часа на 15 май 2016 година” – казва още Скатов.

Както писа сайтът “Самоков инфо” в група от 8 члена, 5 индиеца, един американец и един кореец, плюс 10 шерпи, Наско Скатов тръгна към Дхаулагири.

„Предприехме това изкачване сега защото прогнозата за времето е благоприятна и аз съм добре аклиматизиран след вр. Анапурна. Единственият минус е, че не е ясно дали са фиксирани парапетите до лагер 3 и нагоре и това може да ни забави.“ – съобщи по сателитния си телефон Скатов.

Останалите членове на експедициите, останали в Базов лагер. Сред тях бяха 77-годишният испанец Карлос Сория с неговия екип, Мат дю Пуи и Крис де Бурк, както и голяма 12-членна група на Британска медицинска изследователска експедиция.

На осмия ден от експедицията Скатов написа:” Ден 8 — 15.05.2016г. Привет, скъпи приятели!
На 14.май в 23.30 часа тръгнахме 8 членове на различни експедиции и 10 шерпи от последен лагер 3 на 7200м височина в посока върха на Даулагири, 8168m. От Базов лагер тръгнах на 12 май, след 3 нощувки в лагера. Парапетът над 7400 метра не беше прокаран и затова цяла нощ, както и след това основно прокарвахме парапет (въже). В 8 часа достигнахме началото на Траверса. Трябва да се прекоси един кулоар с 80% наклон и поне 2 км надолу. Това е най-​опасното място за деня. След 10 часа започна да духа силно и да вали слаб сняг. Опъването на парапета на такова място е много трудно и отнема време. В 12.40 часа шерпите е отказаха да продължат, бяхме достигнали скалите от другата страна на кулоара на височини около 7900м. С много болка трябваше и аз да тръгна назад. Попитах моя шерпа дали иска да продължим само двамата на френска свръзка, но той категорично отказа. Много исках да тръгна сам към върха, но наклонът е около 80% и рискът е много голям. Имах в себе си само пикел и щека, които не са достатъчни за такъв наклон, но каквото и да имаш, няма ли поне още един сс теб да с евържете заедно, шанса да оживееш е нищожен. На долу са около 2 – 3 000 метра. Така след достигане на 7900м слезнохме директно в Лагер 2 на 6600м. След нощувка в лагера, днес 15 май слезнахме и в Базов лагер на 4700м. Нямам храна и кислород повече и се налага да прекратя тази експедиция. Съжалявам много, че не достигнах върха, но ще има и следващ път. Утре тръгвам за Катманду и се надявам за 2 дни да пристигнем. Ще видя кога има самолети за България и се надявам до седмица да си дойда.
Сърдечни поздрави”.