Скатов оцеля, Томов остана завинаги в планината

В телефонен разговор по сателитния си телефон Атанас Скатов, след успешното изкачване на Канчендзьонга пред дни поздрави приятелите си, съмишлениците и спонсори и изрази радостта си от успешната експедиция Канчендзьонга 2019.  Той сподели, че е много изморен, но щастлив.
Вървял е около 40 часа в условия на засилващ се вятър на слизане от върха. Тръгнал е от лагер 4 вчера около 18.00 ч. непалско време и е пристигнал на върха сутринта в 07.15 – 13 часа преход нагоре с положителна деневилация от + 1200 метра. На 15-ти май е слязл надолу до базов лагер и преодолял отрицателна денивилация от 3 000 метра.
Всички около 40 човека алпинисти и шерпи са останали в лагер 4 да нощуват. Той е тръгнал сам и е пристигнал в базовия лагер.

“Изключително труден връх! Изтощен съм много, вървях много дълго. Не си чувствам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз реших да тръгна сам“ – сподели Скатов.

„За съжаление разбрах, че двама индийци от Калкута са починали под върха от изтощение, а трети алпинист от Чили е изчезнал. Очакват го да се появи отнякъде. Дано“ – добави още той от базовия лагер.

Преди дни бе съобщена и трагичната вест за смъртта на българския алипинист Иван Томов на 35 г., който качи Лхотце без шерпи и без кислород. Томов е бил емигрант във Великобритания. Томов е починал след като е каил върха и е слязъл в палатката си от белодробен оток.

Иван и рускинята Настя Рунова се качиха преди дни на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха Лагер 4. От фирмата организатор Чатурс Трекс & Експедишънс бяха изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне двойката. Иван е се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4. Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери.

Иван има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, през 2017 изкачи и Манаслу.

Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013г, когато над 10 човека бяха разстреляни в Базов лагер. Иван Томов стана третия българин достигал Лхотце, и втори без кислород след първото изкачване на Христо Проданов от 1981г.

Лхотце е четвъртият по височина връх на Земята с неговите 8545м, намира се непосредствено до Еверест. Първото изкачване е осъществено през 1956г от швейцарска експедиция.

Изказваме искрени съболезнования на близките и приятелите на Иван. Светъл път!