Сериозен риск от язовир „Бели Искър“. ДАМТН даде предписания

В предаварийно състояние се намират 81 язовира на територията на България и те незабавно трябва да бъдат изпразнени или собствениците им да предприемат спешни действия, съобщиха от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), която е издала предписания за вземане на съответните мерки. От януари 2016 г. ДАМТН пое надзора на язовирните стени и съоръженията към тях.

Агенцията е предприела серия от мерки, свързани с експлоатацията на язовир „Бели Искър“, съобщиха оттам. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем.

Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра. Инициирано е и създаването на работна група между министерствата на околната среда, на регионалното развитие и на вътрешните работи, както и областна администрация София, община Самоков, Столична община и др. Според нейни проучвания и анализ на експертен научен съвет с представители на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението.

ДАМТН е изготвила предписание за стартиране в тримесечен срок на процедура по инженерингови дейности по извършване на рехабилитация на язовирната стена.

В цялата страна има 205 язовира, които са с множество констатирани нарушения, но те не са в критично състояние. В момента се извършват проверки на всички водоеми, които ще приключат до 10 март. Където се констатират несъответствия, представляващи непосредствена опасност за безопасното експлоатация на съоръженията, ще бъдат дадени предписания за тяхното изпразване.

Състоянието на язовир „Бели Искър“ е неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, заяви на брифинг зам.-главният прокурор Ася Петрова.
Тя съобщи, че общо 205 язовира в страната представляват опасност от наводнение.

„За ремонта на яз. „Бели Искър“ разпоредихме проверка. Той е от особена важност за град София и Софийска област. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост.

„По отношение на техническото състояние на язовира е установено, че е то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, обясни прокурорът.

„Не сме уведомени за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена. В изпълнение на нашето разпореждане от 18 януари е факт издаването на акта за публично-държавна собственост. Ще продължим да настояваме компетентните органи да продължат действията за обезпечаване на техническата безопасност на всички язовири в страната ни, в това число и на яз. „Бели Искър“, каза още Ася Петрова.

Язовир „Бели Искър“ е построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в Рила на около 1900 м надморска височина. Намира се на 75 км от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата, като служи за допълващ обем на основния водоизточник, язовир „Искър“.

Както писа вчера сайтът „Самоков инфо“, в Самоков се състоя пресконференция по темата. Срещата бе инициирана от инж. Ганчо Хитров, които от две години провежда разговори с местната власт, относно опасностите на язовира.