СДС се събира на конференция. „Бедните държави не са социални. Социални държави са богатите държави – скандинавските, западноевропейските, защото произвеждат достатъчно“ – заяви Румен Христов

IMG_2839

Председатлеят на СДС Румен Христов тази вечер пред медии съобщи, че предстои дискусия за възможността СДС да прави съюзи с партии в дясното пространство. Както писа сайтът „Самоков инфо“, на 11 ноември предстои теоретична конференция на СДС в София. На нея ще бъдат коментирани перспективите пред СДС и нейните възможни партньори.

Според Румен Христов новият бюджет не дава възможност за реформи. „Макар бюджетът да е „щедър“, може би е свързан с предизборната година, „щедър“ от гледна точка на раздаване, но не – от гледна точка на реформи и увеличаване на ръста на икономиката. Реформи и финансиране трябва да вървят успоредно“ – катергоричен е Христов.

Относно трудностите за коалиране с ГЕРБ, лидерът на СДС припомни, че те произтичат от факта, че Реформаторският блок е бил от „автентично десни формации, докато ГЕРБ е партия с много широка база, подобно на народняшка, центристка партия.

„СДС се стреми да укрепи икономиката и ще търси консенсус с всички политически сили. За да увеличим доходите, ние трябва да увеличим ръстът на икономиката – да увеличаваме брутният вътрешен продукт. Иначе няма откъде да дойдат средство. Икономиката създава благата. И още нещо: няма бедни държави, които да са социални. Социални държави са богатите държави – скандинавските, западноевропейските, защото произвеждат достатъчно, което им дава възможност да разпределят и преразпределят към слоевете, които имат нужда от подпомагане“ – заяви още Румен Христов.

Преди дни в Пловдив се проведе отчетно-изборен съвет. Областният съвет преизбра за свой председател д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово.