СДС подкрепи Александър Стуб за водещ кандидат на ЕНП на евроизборите

Съюзът на демократичните сили подкрепи с гласовете си бившия финландски премиер Александър Стуб за водещ кандидат на ЕНП на предстоящите европейски избори.

„Харесахме платформата и възгледите му за развитието на Европа занапред. Александър Стуб отговори на въпросите, които му поставихме по начин, който удовлетвори критериите ни за водещ кандидат на ЕНП, участието му в дебата също беше на много високо ниво.  Г-н Стуб има място в голямата европейска политика затова искахме да му дадем шанс с нашата подкрепа, въпреки че знаехме, че фаворит е г-н Манфред Вебер“, заяви председателят на СДС Румен Христов след гласуването.

Той уточни, че при разговора на делегатите на синята партия с Александър Стуб са проличали близките позиции на СДС и бившия финландски премиер по отношение на важни за страната ни въпроси. Румен Христов е подчертал, че СДС многократно е настоявал правителството да положи повече усиля за приемането ни Еврозоната, а г-н Стуб е заявил позицията си, че всички страни – членки на ЕС, покрили критериите,трябва да бъдат приети. Близки идеи между  представителите на СДС и Александър Стуб  са проличали и от виждането и на двете страни, че  пунктовете за приемане на бежанци трябва се изнесат извън ЕС, както и необходимостта от обща охрана на границите на Европейския съюз.

 

На срещите с Александър Стуб са присъствали председателят на СДС Румен Христов и останалите трима делегати – зам.-председателите на партията Емил Кабаиванов, Мариана Лазарова и Теодор Петков.