СДС настоява за оставка на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

От Съюза на демократичните сили (СДС) настояват за незабавната оставка на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Основните ни мотиви на синята партия са следните:

– За пореден път ръководената от него служба върви след събитията;

– БАБХ не предостави никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област;

– Липса на каквато и да е съпричастност към мъката на отрудените хора, за които животните са техния поминък и целия им живот;

– Едва на третия ден се въвеждат пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага;

– Появата на болести, като нодуларен дерматит, бруцелоза, син език и чума през последните години, д-р Дамян Илиев обяснява като следствие на нерегламентирано движение и търговия с животни. А кой трябва да следи за това? Не е ли точно БАБХ?!

– БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като агенция, която трябва да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях.

„Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, доведе до социално напрежение, недоволство и заиграване с мъката на стопаните на убитите животни“, подчертават от СДС.

Сините призовават Дамян Илиев да отговори как сe стигна дотук, като предлагат следните възможности:

– Нелегален внос?

– Пробив през „непреодолимото възпрепятстващо съоръжение“?

– Наличие на огнище, което чиновниците от БАБХ са проспали?

Според СДС проблемите в БАБХ нарастват лавинообразно: безсмисленото убийство на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от глад и студ коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената нелегална пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от изследването и още много случаи, ясно показващи как се работи в БАБХ.