Световната здравна организация: заразените с коронавирус по света са повече от тези в Китай

1506454-3-surgery

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус призна, че новият коронавирус не е грип и не бива да се третира като инфлуенца. В извънреден брифинг той разкри, че за пръв път вчера броят на новозаразените доказани случаи по света е бил 9 пъти повече, отколкото в Китай, откъдето започна разпространението на инфекцията.

„Епидемичните стойности в Южна Корея, Иран, Япония и Италия ни притесняват най-силно. От коронавируса заболя и служител на СЗО в Иран“, съобщи още Гебрейесус.

Въпреки огромният брой болни в Южна Корея обаче той е на мнение, че там властите засега устояват на коронавируса, тъй като той се доказва предимно в определени клъстери, което позволява задържането му.

„Този вирус не е грип. Никога досега не сме виждали такъв респираторен патоген, който е способен да се разпространява свободно в обществото. Все още обаче може да бъде спрян“, обяви шефът на СЗО. И призова борбата с Ковид-19 да стане топ приоритет за всички страни по света.

 

Специалистите смятат, че коефициентът на разпространение е между 3 и 5, което означава, че 1 заразен е способен да зарази между 3 и 5 души, в зависимост от вирусния товар, който носи. Около 18-20 % от всички заразени се нуждаят от хоспитализация, а от тях около 5 на сто се озовават в интензивното отделение, сочи още последната статистика на СЗО. Световната здравна организация (СЗО) предупреди за глобален недостиг и покачване на цените на защитната екипировка за борба с бързо разпространяващия се коронавирус. Организацията също така поиска компаниите и правителствата да увеличат производството с 40%, тъй като броят на смъртните случаи от респираторното заболяване се е увеличил. Засега 80 страни са засегнати от грипоподобно заболяване.

В Иран лекарите и медицинските сестри нямат запаси от защитни средства, а вече 77 души са починали, което е една от най-високите бройки извън Китай. Обединените арабски емирства обявиха, че закриват всички училища за четири седмици.

Броят на смъртните случаи в Италия, най-засегнатата в Европа страна, скочи до 79 във вторник, а властите обмислят да разширят карантинната зона. Франция отчете своята четвърти смъртен случай от коронавируса, докато Индонезия, Украйна, Аржентина и Чили сега отчитат първите си случаи.

Около 3.4% от потвърдените случаи на COVID-19 са завършили със смърт, което е значително над нивото на смъртността от сезонен грип, което е под 1%, пише Reuters. В световен мащаб има почти 91 000 случая, от които над 80 000 са в Китай. Смъртните случаи в Китай са 2 946, а повече от 166 починали на други места.