Световната здравна организация: Българинът да СЗО: Българинът да спази мерките, а да не разчита само да му се размине

images

Настояването е за драконовски мерки за ограничаване на заразата от коронавирус в България. Премиерът Бойко Борисов снощи предложи да бъде въведено извънредно положение и България, за да се спре пътят на заразяване и да се намали рискът от смъртни сучаи. Решението обаче днес ще бъде взето на депутатите.

Лакари по националните медии изказват становища, с които подкрепят позицията на премиера за сериозни мерки за ограничаване на заразата. След съобщението от днес, че и три деца са дали положителна проба за коронавируса, според медици е наложително затваряне на училища и детски градини.

СЗО обяви, че коронавирусът е пандемия, но това е дума, която в случая носи географско значение, а именно, че на три континента са отчетени много заразени.

Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

По думите му епидемията от коронавирус се разраства и трябва всяко едно правителство да се мобилизира.

 

Той потвърди, че за първи път в новата история на човечеството се случва страни да затварят границите си. Над 300 са сигналите в Спешна помощ в София само за нощ.

Той добави, че няма прогноза колко могат да бъдат заразените от коронавирус в Европа, но хипотезата е, че ако правителството не вземе мерки, броят на заразените може много да нарасне и здравната система да колабира.

„Българинът винаги смята, че ще му се размине и затова сме с най-лоши показатели на сърдечно-съдови заболявания, например. Тези показатели не са, защото сме нещастен народ, а защото не водим здравословен начин на живот и винаги мислим, че ще ни се размине“, коментира доц. Михаил Околийски.

„Сега всеки един от нас трябва да спазва хигиена и да се спазва дистанция, а не да се ходи в дискотеки“, каза той.

Експертът в заключение добави, че трябва да се поучим от масовата зараза в Италия, тъй като там здравната система е много по-добра от нашата, а се задъхва, затова „не трябва да стиснем просто очи и да вярваме, че ще ни се размине.