Светлана Атанасова: Имахме честна кампания, но посланията ни явно не са били убедителни

11111

Изборите за местна власт определиха кой ще управлява в следващите четири години. Потърсихме за коментар за резултатите и за вота Светлана Атанасова, председател на СДС – Самоков. СДС на местния вот беше в коалиция с ВМРО. 32 гласа не им стигнаха, за да имат представител в новия Общински съвет в Самоков.

„Нашата кампания беше открита и честна, проведохме много срещи в града и в селата. Положихме много усилия, но явно посланията ни не са били убедителни за хората. Имайки предвид резултатите, човек няма как да не е разочарован. Видяхме какво се случи и с преференциите, те явно не са критерий за мажоритарност, каквато беше целта на промяната в Изборния кодекс. Резултатите са доста любопитни. Например, г-н Християн Попов от ОБТ – Български лейбъристи в Самоков, получи 1 054 преференции, а председателят на Общинския съвет в София Елен Герджиков от ПП ГЕРБ е само с 651 преференции, което означава, че това е най-харесваният от избирателите политик в община Самоков. А най-добрият политик от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Самоков, ако се съди по броя преференции, е Христо Кочов, който за съжаление не се кандидатира за председател на ОбС – Самоков. Въпреки недобрия резултат за нас, излязохме с чест, защото кампанията ни беше достойна“.

На въпроса ни как ще коментира новата местната власт, Светлана Атанасова заяви: „Избирателите от Самоковско заложиха на младостта и гласуваха доверие на 20-годишни общински съветници. От тях ще зависи в следващите четири години съдбата на самоковци, от тях ще зависи общинския бюджет, развитието на инфраструктурата в община Самоков, на селата, на града, на Боровец, на вилните зони, на различни дейности като спорта и културата. Всички в изборната нощ бяха впечатлени от факта, че Самоков се оказа люлка на лейбъризма в България. Самоковските лейбъристи се изравниха в Общински съвет по брой общински съветници с БСП, които имат структури повече от десетки години във всяко населено място в общината“.

По повод коалицията на СДС с ВМРО тя заяви, че с тях са били заедно през годините и в други обществено-политичски изяви.

„Нашата цел беше обединение на десните в Самоков. Тук не се получи, за разлика от други градове в България. Кампанията ни премина с много срещи, дискутирахме с хората от Самоков и селата различни теми и проблеми, но не успяхме да постигнем, примерно резултата на партия ВОЛЯ в Самоков, които влязоха в Общински съвет, без да правят предизборни събрания и агитация. Тези резултати се очакваха. Имаше местни политици, които дълго преговаряха за тези резултати и усилията им се увенчаха с успех. Не липсват и мнения, че в Самоков се повтаря изборният модел на община Несебър. Кметовете и общинските съветници и ще получават заплати от самоковци и се очаква да оправдаят голямото доверие, което получиха. Надявам се, че ще успеят. В един съвременен Общински съвет би трябвало да има дискусии на визии и на идеи за управление. Хубаво е заседанията на Постояните комисии, както и сесиите, да се излъчват онлайн, за да бъдат информирани гражданите какво се случва и кой общински съветник каква позиция има по разглеждания въпрос“.

„Бъдещето на Самоков са младите хора. Когато започнат да се връщат в града, когато спрат да го напускат и да търсят работа в София и извън България, тогава може да се каже, че местната власт и общинска администрация са си свършили добре работата“ – коментира в заключение Светлана Атанасова.