Самоков се размина с бежанския лагер. Засега. Общините ще преценяват – обяви Румяна Бъчварова

 

Преди седмици шефове на военното ведомство са били на посещение в града. Висшата делегация с пагони, начело със заместник-министъра на Министерство на отбраната, имала за цел да прецени възможностите за създаване на бежански лагер в Самоков.

Внимателно и прецизно огледали старите казарми в града, като намерението било бежанският лагер да се направи в някогашното поделение по пътя за Дупница. Сградите обаче се видели на комисията твърде стари, рухнали, неподдържани с години и с по-голяма площ от необходимата. Затова военните се отказали от идеята да превърнат сградата на казармата в бежански лагер. “Поне на този етап” – допълват запознати със случая.

“Само бежанци липсват, те ще направят още по-цветна картинката в Самоков. Дано общинска администрация вземе разумно решение” – коментират усилено из града самоковци.

 

Както е известно, България има ангажимент да поеме 1870 души.

„Общините сами преценяват дали да приемат и интегрират бежанци, които са у нас по механизмите за релокация и презаселване“ – заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по повод обвиненията в последните дни, че мигранти ще променят етническия облик на обезлюдени общини.  По собствена преценка Общините могат да ги приемат, да им осигурят жилище и възможности за интеграция“ – поясни още Бъчварова пред медиите. “Тук не става въпрос за заливане на страната по никакъв начин”, допълни вътрешната министърка. Общо по двете схеми България се е ангажирала да приеме 1870 души.

2 млн. евро ще се ползват за връщане на мигранти в родните им страни. В момента центровете са препълнени. Новите ще са с фургони и за тях се търсят терени с канализация, ток и ограда извън населени места. В Русе вече готвят протест заради плановете край града да има бежански центрове.