Самоков на протест за водата

Вдигането на цената на водата в Самоков е причина за протест, който ще се проведе на 16 декември. Самоковци предпразнично коментират, че очакват повишение и на местните налози, данъци и такси за услуги в Общината, което по традиция се прави в началото на бюджетната година. Все още часът на протеста се обсъжда в социлата мрежа, засега е съобщено, че ще бъде пред ВиК. Покана за разговор по темата има и към кмета и към съветниците, като представители на местната власт. Все още от местната власт няма официално изявление дали ще участват в спора за повишената цена на водата.

Цената на водата бе повишена точно като минаха местните избори – коментират в Самоков по повод уточнението от водните шефове, че то влиза в сила от първи ноември. Шефовете на водните дружества обаче припомнят, че действащата до 01.11.2019 г. цена на водата е въведена от 30.01.2015 г. и новото увеличение даже се е забавило. От ВиК обешават, че ще подобрят качеството на услугите, които предоставят, но в отговор самоковци твърдят, че подобни обещания са слушали и друг път, когато на основание на т.нар. бизнес планове са били вдигани цени. Предстояло и нови закономерни завишения – обещават още от ВиК.

ВиК заплащало ежемесечно на „Софийска вода“ АД, такса от около 100 000 лв. за ползване на водата от язовир „Бели Искър“, който се намира на територията на Община Самоков. Заплащането на тази такса също се отразявало във формирането на цената на водата за Самоков.