Самоков направи избор. От раз

Изборите в Самоков са в историята. Този път казват, че хубавото време било причината народът да не запраши за гъби, а да се втурне към урните. Тепърва ще се анализират мотивите на самоковци и активността им. Днес до вечерта ще се знаят окончателните резултати. До малките часове на нощта щабовете очакваха данните и те вече са наясно кои са сред победителите.

Снощи около осем часа бяха готови най-малките изборни секции. Първи приключиха с броенето подвижните секции, които обслужваха инвалидите от селата, заявили желание да гласуват. Идеята да се даде възможност на неподвижните да гласуват, беше добра, но и по нея има какво да се поработи за следващи избори, за да се дадат достатъчно бюлетини по селата. Казват, че този път парадоксално в някои села, като Говедарци, не е имало бюлетини за избор на кмет на кметства.

Сред първите, дошли в Общината снощи, за да донесат урните и протоколите бяха другите малки сикове от болницата и Боровец.

И тази година щабовете на политическите субекти се постараха да агитират електоралната единица с познати призиви, някои дори напомняха в прав текст близкото минало, което вероятно е търсено умишлено и не означава, че пиарският капацитет е изчерпан.

“Кажете да за доброто на община Самоков” – призоваха лейбъристите на Кривошиев и Немов, “Обединени успяваме” – напомниха Сичанов и хората му, “За хората и общините, спарведливост и солидарност” – апелираха червените, “Самоковци за Самоков” на Георгиев обещаха “Чист, модерен и хубав Самоков”, “Възраждане и промяна за Самоков” предложиха реформаторите, но както каза на пресконференцията кандидат-кметът им Борислав Чилингиров, “Самоков не иска промяна”. “Време е” – с познат призив се обърнаха и герберите, кандидатът за кмет Бойко Димов и кандидат-съветниците призоваха Боровец и Самоков да се върнат на самоковци. Зелените бяха доста нестандартни с посланието си – “Купуването и продаването на гласове е престъпление, унищожението на природата – също” и още “ Чиста природа, честна политика” – които, ако си спомним някои събития, току-виж ни заприличало на оксиморон. Голяма атракция бяха и посланията на кандидат-кметът Димитър Слатински.

Иначе резултатът беше известен. Още преди да излязат резултатите, се очакваше Самоков да има кмет, както бяха написали, и то от раз.

Има, разбира се, и изненади. Някои политически сили ще вкарат много повече от очаквания от широката общественост съветници. Изненада са и имената на някои сигурни вече съветници, които без много шумотевица, суматоха и послания из пространството, стигат да местата в местния парламент.

Предвид предварителните данни, не е трудно да се прогнозира и как ще се структурира новият Общински съвет. Д100_3826100_3828о дни ще може да се даде предположение кои ще застанат на ръководните постове.

Десислава Стоянова