Самоковци почетоха Деня на победата и на Европа

Днес Самоков почете Деня на победата и на Европа с падане на колене и едноминутно мълчание. Денят на победата и на Европа събра местните пред паметните стели на ДНА. През тази година се навършват 71 години от края на Втората световна война. Над 25 хиляди са българските офицери и войници, които никога не се завръщат по родните си места. На 9-ти май им отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред подвига и саможертвата им.

Полк. Алексей Петков, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, произнесе слово и разказа за събитията по време на войната и за последствията от тях, за милионите жертви и почернени семейства.

Кметът Владимир  Георгиев и председателят на Общинския съвет- Самоков  Силвия Стойчева поднесоха венец от името на Общината пред паметната стела на загиналите във Втората световна война самоковци. Венец от името на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва поднесоха председателят на съвета Димчо Петров и заместникът му Алексей Петков. До  стелата  застанаха ученици с гвардейски униформи от ПТГ „Никола Вапцаров”, с директор Георги Велев, общественици, ученици и граждани бяха сред присъстващите. Духовият оркестър с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, изпълни „Ботев марш”. Прозвуча и химнът на Европа.