Самоковци пак влязоха в черната хроника на националните медии. След убийството на 7-годишно момиче последваха протести

Потресаваща вест дойде вчера от Самоковско и прати населеното място отново в черната хроника на националните медии. Преди два дена бе съобщено, че 7-годишно момиче от Ковачевци е изнасилено и убито. Вчера бе дадена официална информация за трагедията, като послдваха и упреци към властите и към институциите, които би трябвало да имат отношение към социалната ситуация в града и селата и към тези, които отговарят за реда и грижата за болни, бедни и проявени криминално.

Днес бе съ общено от националните медии, че се очакваСофийският окръжен съд да гледа мярката за неотклонение на 15-годишното момче, обвинено в убийството на 7-годишно дете в село Ковачевци. Обвинението срещу младежа е за умишлено убийство. И убиецът, и жертвата са от ромски произход. Етносът е преобладаващ в Ковачевци, както и в други села от Самоковско, примерно Марица, Поповяне и т.н.

След убийството в Ковачевци близки и роднини на момиченцето  излязоха на протест с искане за справедлива присъда.

Според информация е повдигнато обвинение за умъртвяване, при това по особено жесток начин. Според разследващите в петък следобед младеж от Ковачевци е удушил 7-годишното момиче. След като родители разбират, че е изчезнало и подават сигнал в полицията – 15-годишният младеж дори се включва в акцията по издирването.

Снощи близки на убитото дете и жители на селото се събраха на протест с искане за справедливо наказание. На момчето вече е повдигнато обвинение за умишлено убийство, като деянието е извършено по особено жесток начин.

Наказанието за такова престъпление е затвор от 10 до 20 години. Ако той бъде признат за виновен обаче най-вероятно присъдата му ще бъде намалена, защото е непълнолетен.

Според неофициална инфорчация, семейството на убитото дете живее в покрайнините на селото. В петък било на училище, а след това излязло да играе навън. Около 20 часа обаче родителите му разбират, че го няма и подават сигнал в полицията. Близки и полицаи започват да го търсят. В акцията участва и 15-годишният младеж, който по-късно е задържан.

Родителите на задържания живеят в Самоков, но отказаха да коментират случилото се – съобщиха вчера национални медии.

„Ще протестираме докато няма доживотна присъда, защото той не заслужава след 20-30 години да излезе от затвора“, добави бащата на убитото дете.

Семейството на момичето твърди, че няма информация за хода на разследването за разлика от роднините на обвинения.

В протест с искане за справедливо наказание се включиха десетки жители на селото. За кратко те затвориха и пътя от Самоков за София, като се образуваха колони.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на 16-годишния Мирослав Борисов за убийството на 7-годишната Веска от самоковското село Ковачевци. Младежът имал и други крими прояви през годдините.

който е задържан за 72 часа, вече има криминални регистрации и е познат на полицията. От прокуратурата уточниха, че убийството на 7- годишното дете е извършено с особена жестокост. Назначена е експертиза, за да се установи дали е била насилена, както съобщават близките. По първоначални данни детето е починало от задушаване.
Както съобщихме по- рано днес, момиченцето беше открито скрито под леглото на Мирослав. Той пък се настанил преди два дена в самоковското село Ковачевци. Семейството му е от Самоков, но майка му го изпратила в порутената къща в селото. Коментира се, че той бил агресивен и проблемен, нито учил, нито работил. Той имал роднинска връзка с убитото дете.
Близките на момиченцето подават сигнал в полицията, след като дъщеря им изчезва вчера следобед.

Момиченцето било открито увито в одеяла и скрито под матрака на леглото на Мирослав. Стана ясно, че тя е била изнасилена и удушена.
7- годишното момиченце учило в училището на село Ярлово.  Трупът е бил намерен около 23 часа. Екип на Спешна помощ е констатирал смъртта.