Рухнал паметник, тероризъм, български комунизъм и Корни от Крушовица

БСП се сеща за „наследството си” само когато е в опозиция и трябва да се измислят дунанми за електората

Мислех да зарежа безумната тема за паметника пред НДК, но комунистите взеха и запалиха крана, червените интелектуалци се възпалиха, а след палежа самият Валентин Старчев взе, че се появи на екрана на БНТ да ни „обясни” какво велико творение е сътворил и взе да ми става много. Като дежурен краен ляв интелектуалец се появи Петър Волгин, сега се чака умозаключение от Велислава Дърева, следват Светлин Русев и Нешка Робева. Тридесет и кусур години социалистите си

мълчаха и гледаха как творението им се саморазрушава, 

но сега решиха, че е време за „гражданска активност”. За толкова години не срещнах един човек,  който да го харесва. Нито един.  Сега протестират  да остане чудовището, да се дивят евродепутатите на красотите, които е сътворил родният социализъм. Замислих се дали не се цели да се компроментира и по този начин европредседателството ни!? Нищо чудно. И хайде да направим един исторически преглед.

Тероризмът започва с родните комунисти през 1925 год. с взривяването на църквата „Св. Неделя”/Св. Крал/, продължава с уличните тройки на „черните ангели”, с вълната от убийства през есента на 1944 год., с Народния съд и още, и още… Съветските им другари пък остават в историята с взривяването на огромния храм „Христос Спасител” и още 214 християнски храма в цялата страна. В България пък е унищожен русенският православен храм, а пък в с. Румянцево/Блъсничево/ църквата е напълно унищожена в центъра на селото, за да се въздигне на нейно място паметник на Сергей Румянцев. И да минем към паметниците, които не трябвало да се унищожават. Направих справка тия дни. На вожда и учителя на цялото комунистическо воинство Йосиф Сталин в България до 1955 год. е имало /внимавайте сега!/ … 168 паметника в цял ръст.  Имало е в центъра на Варна, която също се е казвала гр. Сталин, дори на брега на язовир „Искър”, удостоен със същото име. Горе-долу толкова паметници е имало и на Вълко Червенков, а за Георги Димитров няма достоверни данни. Всичко това е

унищожено, и то от самите родни комунисти

Те също са били „произведения на изкуството”! Ами да бяхме ги запазили и тях. В Германия е имало паметници на Хитлер в почти всеки град, на Дучето в Италия – също. Някои от тях на наистина големи скулптури, но никой не е поставил въпроса за запазването им. А нали със закъснение в България комунизмът е обявен за престъпен режим, а с Пражката декларация е приравнен с национал-социализма? Трябва един път завинаги да разберем нещо простичко – това не е изкуство, а сурогатни поръчкови изпълнения и нямат нищо общо с изкуството. За жалост на Старчев е така. Паметниците на Ленин например бяха дело на големия Любомир Далчев, но си отидоха, както този в центъра на София, така и този пред Пловдивския панаир, който бе наистина добър, но още през 1990 год. отиде, та не се видя. Този на Старчев обобщава силата на работническата класа и е накачурен със скулптури, за да създава монументалност на визията. Въобще, всичко по времето на Людмила Живкова трябваше да е монументално и респектиращо. И затова се превърнаха в този саморазрушителен кич – и  този на Бузлуджа, и този пред НДК са превърнати в сборища на пияници, наркомани и декласирани типове от всякакви социални прослойки и няма и помен от символа на работническата класа, която отдавна не е вдъхновена от комунизма. Впрочем Вежди Рашидов коренопреклонно направи Музей на социалистическото изкуство и се надяваше да привлече множество туристи и носталгично настроени комуняги. А сега разбрах , че посещенията на този музей са нулеви, просто Зеро, оказва се, че

социалистическото изкуство не привлича никой

с монументалността си. И такава вече ще им е съдбата на сурогатните изпълнения от времето на комунизма, за жалост на Светлин Русев и Вежди Рашидов.
Оня ден слушах Старчев и той си призна, че „монумента му” още при откриването не е получил Акт 16, няма такъв и досега, т.е. де юре него го няма на това място и се питам какво точно защитават младите хумвейбини сега?! Да, но през 1981 год, въпреки липсата на Акт 16 самият Старчев си е получил огромния хонорар за „творението си” и започва да се руши буквално на другия ден, та и досега стои като символ на социалистическата разруха. И се питам като им е толкова скъп, защо социалистите не го запазиха, не го ремонтираха, защо Старчев не инициира една фондация, която да събере пари от комунистите за безценния му паметник, пък и повече от 15 год. след 1989 год. БСП управляваше страната и  защо не отделиха средства за паметника и не го направиха за чудо и приказ?!

Излиза, че БСП се сеща за „наследството си” само когато са в опозиция и трябва да се измислят дунанми за електората. А когато са на власт не се сещат за такива творения. Така е и с Бузлуджа. На това хората му викат  гьонсурат.

При малцината протестиращи пред паметника няма да видите дърти комунисти, които и по биологични причини не трябва да излизат в тези жеги, но пък. Спомних си разговора с един стар техен ветеран преди няколко години, който ми каза: „Ние вече не сме страшни, нямаме сили, нямаме и вече идеали, но пазете се от младите, които идват след нас, защото те са гладни за слава, за радикални действия, те се хранят от омразата към вас.” И се замислих тези дни – това са млади либералстващи социалисти, които приемат идеите на анархо-комунизма, на „Че Гевара”, защото в модерния свят нямат опори и иначе ще изпаднат в състоянието на декласирани типове, за тях

знамето сега е Корнелия от с. Крушовица

В определени периоди се появяват такива творения от социализма в България. Такива типове имаше и в началото на 90-те години – неудовлетворени, че не им е дошло времето да богатеят, да управляват, да им се възхищават и да паразитират.  И когато драматично се разделят с нещо от техния социум, го палят. Така и по това време запалиха и Партийния си дом, спомняте ли си? Когато разбраха, че го губят безвъзвратно, че няма връщане назад, предпочетоха да му драснат клечката, за да укрият каквото трябва и да заметат следите. Психологически ситуацията с паметника е същата и сега.
Нещо друго ме тревожи сериозно. Нито полицията, нито прокуратурата виждам да са се заели сериозно с откриването на подпалвача и поръчителя. Загубите от палежа на крана надхвърлят 1 милион лева, ами ако беше паднал и погубил невинни хора? Класически терористичен акт в стила на комунистите и моментът не е избран случайно. Досега не чух да са привикани разните им че-геваристи. Не е трудно за психолозите да открият техния профил в палежа, най-малкото за моралните подбудители няма проблем. Може да привикат и шефовете им, които няма начин да не са информирани за намеренията на младите си лъвчета.
Въобще сагата с този паметник обещава да е интересна.

Христо Марков

Източник: „Фактор“