Русия възмутена от „циничното“ премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Русия е възмутена от циничното решение на властите в пражкия квартал Прага-6 за премахването на паметника на съветския маршал Иван Конев и откарването му в музей – това се посочва в изявление на Руското външно министерство.

Както отбелязаха от ведомството, под командването на Конев войските на Първи украински фронт са освободили Прага от нацистите на 1 май 1945 г. Той обаче е известен и с ролята му в смазването на антисъветското въстание в Унгария и подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия.

„Дълбоко съжаляваме, че местните власти не се съобразиха с призивите на обществеността и държавното ръководство на Чехия да не допускат подобно развитие на събитията“, се казва в съобщението на руското външно министерство.

Допълва се, че все още смятали тази стъпка за нарушение на разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 26 август 1993 г.

„Решението, взето на общинско равнище, може де се превърне в забележим дразнител в двустранните отношения, сериозно помрачава атмосферата им и няма да остане без отговор„, заплашват руските власти.

Вчера властите на кв. Прага-6 в чешката столица, на територията на който се намира паметникът, решиха да го премахнат.

Руското посолство в Чехия разкритикуваха решението, а проруският президент на страната Милош Земан го нарече „срам“.

На 22 август неизвестни хора написаха на паметника „Не на кървавия маршал, нека да не забравяме“ и годината „1968„, напомняйки за ролята на Конев за смазването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. и за подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия през август 1968 г. за смазването на Пражката пролет.