Родители на художниците от школа „Захарий Зограф“: „Таланта на децата ни няма място на читалищния таван!“ – отворено писмо

43878530_555386218216679_4313749746331156480_n

 

До сайта „Самоков инфо“ е изпратено писмо, в което се изразява позицията на родителите на децата от школата по рисуване „Захарий Зограф“. Тя е провокирана от идея на общинска администрация да премести школата от ателието й, намиращо се в Доспевската къща, на тавана в читалището. „От Общината искали да направят музей в къщата. Нашите деца няма да пречат на туристите, всъщност те идват и сега. Къщата сега е отворена и в събота, и неделя, именно защото децата ни имат занимания там. Би било интересно за посетителите да видят заниманията на наследниците на културата на Зографите. Не искаме децата ни да бъдат премествани на читалищен таван“ – категорични са родителите.

Както писа наскоро сайтът „Самоков инфо“, възпитаници на школата спечелиха три сребърни, един бронзов медал и много поощрителни награди в Световен конкурс за детска рисунка. Ръководител на школата от 28 години е Пепа Боянова.

На 29-ти октомври от 18 часа в НХА в София ще се състои откриването на изложбата на победителите от Световния конкурс за детска рисунка.

                                                            ОТВОРЕНО ПИСМО 

Изпращаме писмо от името на всички бивши и настоящи възпитаници на школата по рисуване

„На вниманието на гражданите на град Самоков! Наскоро се разбра, че обичната школа „Захари Зограф“, намираща се на главната улица „цар Борис“ ще бъде преместена от къщата музей на Зографите, в таванско помещение на читалището. Ние възпитаниците на школата се обявяваме твърдо против това посегателство над един от малкото културни духовни и образователни центрове в град Самоков. В този ред на мисли искаме да припомним славната история на школата и да се обосновем защо за нас е толкова важно тя да продължи да съществува на същото място.

Това е родната къща на Захари Зограф и Станислав Доспевски. Къщата е създадена през 1848г., там се намира ателието на Димитър Зограф, запазено от тогава. От 40 години е школа по рисуване, в която е преподавала самата Златка Дъбова. Училище по живот и живопис, което е дало хляб в ръцете на толкова много деца, които прославят града и страната по целия свят, превръщат се в строители и морални стожери на съвремнното общество. Освен неоспоримият талант, вдъхновението е основополагащо за реализирането на един творец. Вдъхновение, пропито в стените на къщата на зографите. Приемствеността е от огромно значение, именно тя възпитава и мотивира младия художник. Тази е единствена по рода си Зографска къща, която продължава да създава художници и да гради репутация на Самоков, като град на зографи. Ние възпитаниците на школата ви призоваваме да не бъдем безучастни пред разрушаването на институция като Зографската школа, дала път и светлина на толкова много хора. Да не позволявме да бъде разрушена и натикана в таванско помещение. Съдбата и таланта на децата ни нямат място на тавана!“.

Следват подписи на родители и други самоковци

 

 

 

5 Responses to Родители на художниците от школа „Захарий Зограф“: „Таланта на децата ни няма място на читалищния таван!“ – отворено писмо

 1. Zornica казва:

  Зорница Попова
  Къщата-музей се нуждае от спешен ремонт, не е ремонтирана много, много отдавна, г-жа Пенка Боянова да се сети от кога, след като я „стопанисва“ от толкова време. Покрива е в плачевно състояние, ще се събори на главите им, зад къщата е змиярник и боклучарник, в предния двор заради запушената тоалетна преди две години бе изкопана септична яма, при положение, че канала е на още 10 метра по-нататък. Септична яма в центъра на Самоков??? В кой век живеете бе, хора? Цялата дейност по стопанисването на тая къща лъсва при провеждането на международните пленери през август месец. Всеки път от там се изкарват купища боклуци и се чисти основно. Ако общината не вземе спешни мерки, тази къща ще си отиде както и останалите около нея – съборени от зимните снегове. Колко пъти гости на общината са искали да разгледат тази къща, но отговорите са „Сега съм еди къде си, неможе…“ „Ау, ами там след пленера не е почиствано“, а пленерът е минал и заминал преди три месеца. А родителите, подписали се под писмото, дали поне веднъж са влезли с децата си, за да видят в какви условия рисуват? Или се подвеждат по манипулациите на г-жа Боянова и нейния спътник в живота г-н Иванов. При положение, че в момента читалището се ремонтира и им е обособен специален кабинет, а не „таван“, би трябвало да се замислят кое е по-доброто решение. Ами читалище „Младост“ също имат школа по изобразително изкуство, също така има още две частни школи, защо и тези деца да не могат да рисуват заедно с преподавателите си в тази къща? По логиката на г-жа Боянова и те трябва да се настанят там. А и защо читалище-паметник „Отец Паисий“ да плаща допълнителни разходи за отопление на къщата, след като е осигурило перфектни условия. Тази къща е собственост на общината, отдавна трябваше да се отвори за жителите на Самоков и за посетители. Това не изключва там да се провеждат събития, пленери, детски конкурси, но истината е, че къщата се руши, а г-жа Боянова едва ли ще бръкне в джоба си да я ремонтира, читалището също.
  Та, г-жо Боянова, направете своя частна школа в дома си, от там никой не може да ви изгони и оставете общината да си свърши работата и да съхрани Доспевската къща.

 2. Ана- Мария Димитрова казва:

  Изключително злобен коментар, съвсем ясно насочен лично към г-жа Пенка Боянова. Писмото публикувано по- рано беше в защита на школата като институция с история от учениците на г-жа Боянова. Бих искала да уточня, че тя не стопанисва школата, нейната роля е да бъде преподавател и смятам че за всички е ясно, че тя е изпълнила и продължава да изпълнява дълга си към децата… Едва ли друга школа би могла да се похвали с толкова медали и награди от световни и национални конкурси и толкова реализирани хора намерили пътя си именно благодарение на нея. Школата в Зографската къща разполага с дългогодишна история и престижен набор от преподаватели.
  А Вие госпожо, ясно чувстате някакво озлобление към г- жа Боянова извоювала с работата си уважението на хората. Предлагайки ни „специален кабинет“, бих искала да попитам, а виждали ли сте някога този така наречен “ кабинет“? Смятам че в задълженията на г- жа Боянова, едва ли влиза ремонт на покрив и изграждане на септични ями. Струва ми се че се проявява целенасочено нехайство към поддръжката на школата, за да децата ни бъдат изгонени от там. Моля г- жо нека личната Ви узлобенност породена от успехите на г- жа Боянова да не бъде насочвана към децата ни, който заслужават да учат и продължават традицийте на зографската школа.

 3. Габриела Велчева казва:

  Скъпа г-жо Попова,
  питате дали родителите са влизали в къщата с децата си? А Вие кога за последно се поинтересувахте за нейното състояние! Изключително жалко е да изливате така агресията си, завистта, а може би и злоба! Това, че е присъщо на по-голяма част от самоковци ми е ясно, но ми се искаше да не е така!
  Първо г-жа Боянова, никога не е казвал, че не желае реставриране на къщата, тя е като неин втори дом и само човек, който не я познава би говорил така за нея!
  Искате поредния музей, като в много други градове?! Ние музей си имаме намира се на ул. „проф. Васил Захариев“ №4, ако не знаете! А това е не просто Доспевската къща, не е място, което г-жа Боянова си е присвоила както вие казвате, това е бил втори дом на много деца и тези родители са бивши възпитаници на школата, хора, които ценят изкуството и би предизвикала още по-голям интерес за туристите в града ни, ако в нея видят живите наследници на Захари Зограф-не мислите ли? Какво по-точно ще се сложи в тази къща иначе?! Част от вещите му, които в момента се намират в историческия ни музей ли? Ами те вече са в музей, хората ги виждат!
  Хиляди пъти г-жа Боянова си е вадила пари от джоба както Вие, уважаема питате

 4. Габриела Велчева казва:

  но не е тук мястото да говорим за това! По-добре се поинтересувайте малко повече за проблемите на тази школа и, че реставрация трябва, но преместването в таванска стая е много жалко и смешно! Не само за г-жа Боянова, но и за всички малки деца, които печелят награди и медали, които творят в тази къща и които ако попитате, там получават вдъхновение и уют! Нищо против нека бъде реставрирана къщата, адмирации за идеята, дано се реализира! Но всичко останало е кощунство към мечтите на малките дечица! Помислете за това, преди да правите злобни коментари!

 5. Антоанета Ламбурова казва:

  В цял свят уредниците на музеи се чудят как да привлекат повече млади хора и подрастващи като откриват работилници, ателиета, кинозали и други интерактивни мероприятия. В този смисъл идеята да се създаде школа по рисуване към читалището именно в Доспевската къща е чудесна, но и аз считам, че подръжката на къщата е задължение на читалището, защото то я стопанисва в момента. Г-жа Боянова не може да бъде и чистачка, и градинар и какво ли още не, след като тя е назначена за преподавател от читалището. Позицията на хората, подписали отвореното писмо, е принципна и тя е в защита на самата институция. Не разбирам защо трябва да се стига до лични нападки, с които олеква позицията на госпожа Попова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>