Рилското омайниче е в силата си

Из много места в Рила, в по-ниските й части, в момента цъфти красивото омайниче.

Червено омайниче – многогодишно растение с височина до 20 см. Среща се 900 до 2300 метра надморска височина. Цъфти през май-август.

Ручейно омайниче – достига до 80 см височина и цъфти през юли-август. Има жълто-червена чашка и расте по влажни и блатисти места. С лечебна цел се използват неговите коренища.

Родопско омайниче – има оранжеви цветове и достига височина до 40 см. Среща се от 1200 до 1500 метра надморска височина.

Градско омайниче – има окосмено, слабо разкленено стебло, а листата му са назъбени. Долните листа са във форма на розетка, докато горните имат прилистници. Цветовете на омайчничите за дребни и жълти, разположени са поединично на върха на самото стебло. Чашката на омайничето е съставена от 2 кръга с по 5 листа. Цъфти през месеците май-август.

Коренището на омайничето е много богато скорбяла, багрилни вещества, захари и дъбилни вещества. Има приятен аромат на карамфили. Химичният състав на надземната част включва етерични масла, които са богати на евгенол, на който се дължи приятната му миризма. Освен това в тях има около 30% дъбилни вещества, танини, гликозиди, органични вещества, горчиви вещества, флавоноиди. В надземната част може да се открият смола, скорбяла, минерални соли, галова киселина и захари.

Предание разказва, че преди да бъде сътворен човекът, билките били съвсем обикновени треви, само красиви и уханни, защото по божи замисъл хората трябвало да са силни и здрави, защитени от злини и болести. Но когато Господ измайсторил човека от кал и го оставил да съхне, дошъл завистливият дявол. Замахнал с дългата си тояга и безмилостно пробол глинената фигура, направил я на решето. На сутринта, щом видял обезобразеното тяло от кал, Господ се втурнал да го спасява. Протегнал ръце и откъснал някакви треви, запушил с тях всяка дупка и раните мигом зараснали. Останали само следи от травмите – слаби места, отворени за болести и страдания, но за всяко от тях си имало лек. Тогава Господ благословил с лечебна сила 77 и половина билки, колкото били раните и така дал чудотворна сила на тревите – да лекуват и спасяват човека. А за любов се търсело омайниче. То било онази половин билка, която Бог благословил с другите 77. Вярва се, че ако намерите любимия човек, ще откриете и тайната половинка на 78-та билка. Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите, за да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов. Наричат го още „старата билка”, сигурно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също както щастливата любов, и е истински късмет да го откриеш.